Antifungal Activity of Thymbra spicata L. and Rosmarinus officinalis L. Essential Oils against Monilinia fructigena Honey in Whetze
Abstract
This study was carried out to determine the antifungal potential of Thymbra spicata L. and Rosmarinus officinalis L. (Lamiaceae) plant essential oils against the Monilinia fructigena Honey in Whetze pathogen which is one of the major disease agents of soft seeds. The essential oils were dropped on a filter paper adhered to the covers of petri dishes with a micropipette at the doses of 0 (Control), 0.5, 0.8, 1, 1.5, 2, 4, 8, 16 ?l/petri dish. At the end of the seven days incubation period, the diameters of the mycelium growth in petri dishes were measured with an automatic caliper. As a result, T. spicata and R. officinalis plant essential oils were found to be statistically significant on the pathogen. Depending on the increased dose, R. officinalis essential oil inhibited the development of the M. fructigena mycelium and inhibited by 100% in 16 ?l/petri dish. On the other hand, T. spicata essential oil influenced the mycelium development of the pathogen more and inhibited it by 100% at the dose of 2?l/petri dish. As a result ofdose-response study regarding T. spicata and R. officinalis essential oils against M. fructigena the LC50 and LC90 values were found to be 0.80-1.63 and 5.36-12.17, respectively. These findings showed that T. spicata and R. officinalis essential oils may be an alternative to synthetic fungicides for controlling M. fructigena. Bu çalışma, yumuşak çekirdeklilerin önemli hastalık etmenlerden biri olan Monilinia fructigena patojenine karşı Thymbra spicata L. ve Rosmarinus officinalis L. (Lamiaceae) bitki uçucu yağlarının antifungal potansiyelinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Uçucu yağlar petri kaplarının kapaklarına yapıştırılan filtre kağıdına 0 (Kontrol),0.5, 0.8, 1, 1.5, 2, 4, 8, 16 ?l/petri dozda mikropipetle damlatılmıştır. Yedi günlük inkubasyon süresi sonunda petrilerdeki miselyum çapları otomatik kumpas ile ölçülmüştür. Sonuçta T. spicata ve R. officinalis bitki uçucu yağları patojen üzerine istatistiki olarak önemli derece etkili bulunmuştur. R. officinalis uçucu yağı artan doza bağlı olarak M. fructigena miselyum gelişimini engellemiş olup 16 ?l/petri kabı dozda %100 engellemiştir. T. spicata uçucu yağı ise patojenin miselyum gelişimi üzerine daha fazla etki göstermiş; 2?l/petri kabı dozda %100 inhibe etmiştir. T. spicata ve R. officinalis uçucu yağlarının M. fructigenakarşı doz-etki çalışması sonucundaLC50 ve LC90 değerleri sırasıyla, 0.80-1.63 ve 5.36-12.17 olarak bulunmuştur. Bu bulgular, T. spicata ve R. officinalis uçucu yağlarının, M. fructigena kontrolünde sentetik fungusitlere alternatif olabileceğini göstermiştir.