Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorErdoğdu, Sevgi
dc.contributor.authorAbay, Seçil
dc.contributor.authorAydın, Fuat
dc.date.accessioned12.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-11T21:58:12Z
dc.date.available12.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-11T21:58:12Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn1304-7280
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWprNE1qSTFOUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/1227
dc.description.abstractBu çalışmada, Kayseri ilinde tüketime sunulan çiğ süt ve peynirlerde Brucella spp.’nin konvansiyonel ve moleküler yöntemlerle araştırılması amaçlandı. Bu amaçla 100 adet çiğ süt, 100 adet taze beyaz peynir ve 100 adet salamura beyaz peyniri olmak üzere toplam 300 örnek materyal olarak kullanıldı. Örneklerden Brucella spp. izolasyonu için, Farrell yönteminden (Farrel Broth’da ön zenginleştirmeyi takiben Farrell agara ekim) yararlanıldı. İzolatların identifikasyonu, fenotipik testler ve Abortus Melitensis Ovis Suis-Polymerase Chain Reaction, (AMOS-PCR) ile yapıldı. Çalışmada, süt örneklerinin birinden (%1) ve peynir örneklerinin ikisinden (%2) Brucella spp. saptanırken salamura peynir örneklerinden Brucella spp. izolasyonu yapılamadı. İzolatların fenotipik identifikasyonu sonucunda süt örneğinden elde edilen izolat, Brucella abortus biyotip 1, taze peynirden elde edilen izolatlar ise Brucella melitensis biyotip 3 olarak tanımlandı. Ayrıca izolatlar AMOS-PCR ile de tür ve biyotip düzeyinde doğrulandı. Sonuç olarak, Kayseri şehir merkezinde satışa sunulan süt ve peynirlerde belirlenen Brucella spp. izolasyon oranlarının düşük olmasına rağmen enfeksiyonun şiddeti dikkate alındığında, Brucella türlerini içeren süt ve peynirlerin, halk sağlığı açısından potansiyel risk oluşturduğunu göstermektedir.en_US
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to investigate Brucella spp. in cow raw milk and cheeses presented for consumption in Kayseri province by conventional and molecular methods. For this purpose, A total of 300 samples consist of 100 raw milk, 100 fresh white cheese and 100 pickled white cheese were used as material. The Farrell method (following pre-enrichment in Farrell broth, culture was made in Farrell agar) was utilized for the isolation of Brucella spp. from samples. Phenotypic tests and Abortus Melitensis Ovis Suis-Polymerase Chain Reaction, (AMOS-PCR) were used for the identification of the isolates. Brucella spp. could not be detected from pickled cheese while one of the (1%) milk samples and two of (2%) fresh cheese samples examined were found to be positive for Brucella spp. in this study. One isolate from milk and two isolates from fresh cheese were identified as B. abortus biotype 1 and B. melitensis biotype 3 with phenotypic tests respectively. In addition, isolates were also confirmed at the species and biotype level by AMOS-PCR. As a result, although the lower rate of isolation of Brucella in milk and cheeses sold in Kayseri city, considering the severity of the infection, indicates that milk and cheeses containing Brucella species poses a potential risk for public health.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.titleÇiğ Süt ve Peynirlerden Brucella spp. İzolasyonu ve Elde Edilen İzolatların Fenotipik ve Moleküler Yöntemler ile Biyotiplendirilmesien_US
dc.title.alternativeIsolation of Brucella spp. from Raw Milk and Cheese and Biotyping of Recovered Isolates by Phenotypic and Molecular Methodsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalErciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisien_US
dc.contributor.departmentKırşehir Ahi Evran Üniversitesien_US
dc.identifier.volume15en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage94en_US
dc.identifier.endpage102en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster