Preservice science teachers’ Self-efficacy beliefs about teaching GM foods: The potential effects of some psychometric factors
Abstract
Sosyo-bilimsel konular her geçen gün günlük yaşamda bir yer teşkil etmekte ve bu tip konularda insanlardan karar vermeleri beklenmektedir. Bu çalışmada GDO’ lu besinlerle ilgili olarak geleceğin vatandaşlarını yetiştirecek olan Fen ve Teknoloji öğretmen adaylarının bilgileri, risk algıları, tutumları ve bu konunun öğretimine yönelik öz yeterlilikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada Ahi Evran Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’nda okuyan 3. ve 4. Sınıf toplam 161 öğretmen adayı örneklem olarak seçilmiştir. Çalışma betimsel ve nicel bir özelliktedir. Veri toplama araçları olarak ‘Kişisel Bilgi Ölçeği’, ‘GDO’lu Besinler Bilgi Testi’, ‘GDO’lu Besinlere Yönelik Tutum Ölçeği’, ‘GDO’lu Besinlerle İlgili Risk Algıları Ölçeği’, ‘GDO’lu Besinlerin Öğretimine Yönelik Öz Yeterlilik Ölçeği’ kullanılmıştır. Verilerin analizinde yüzde değerleri gibi betimsel istatistiklerle Stepwise Regresyon gibi açıklayıcı istatistikler kullanılmıştır. Örneklemdeki katılımcılar GDO’lu besinler hakkında genel olarak bilgili, risk algıları yüksek ve olumsuz tutumlara sahiptirler. Ayrıca GDO’lu besinler konusunun öğretimine yönelik olarak öz yeterlilikleri genel olarak orta düzeydedir. Abstract – Socioscientific issues gradually gain importance in daily life and people are expected to make informed decisions regarding these issues. Preservice science teachers‘ knowledge, risk perception and attitudes about genetically manifactured (GM) foods and their teaching efficacy beliefs about such a controversial issue were investigated in the present study. Totally 161 preservice science teachers at Ahi Evran University, Turkey, constituted the sample. As data collecting materials, a questionnaire including sub-questionnaires such as ‘Personel Knowledge‘, ‘Knowledge about GM Foods‘, ‘Risk Perceptions about GM Foods‘, ‘Attitudes towards GM Foods‘, and ‘Self-effiacy Beliefs about Teaching GM Foods‘ were used. Both descriptive (percentages, means and standard deviations) and inferential (Multiple Regression) statistics were made use of. The results showed that the participants were well-informed about GM Foods. They found these foods risky and possessed negative attitudes. In addition, they had moderate level of self-efficacy beliefs about teaching GM Foods.