Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSürmen, Mustafa
dc.contributor.authorYavuz, Tamer
dc.contributor.authorAlbayrak, Sebahattin
dc.date.accessioned12.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-11T21:54:38Z
dc.date.available12.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-11T21:54:38Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.issn2146-0574
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpJNU5EYzFOUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/447
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, çayır üçgülü (Trifolium pratense L.) varyetelerinin bir vejetasyon dönemi boyunca yem üretimi ve kalitesindeki değişiklikleri saptamaktır. Toplam onbir çayır üçgülü varyetesi, yarı kardeş aile seleksiyon ıslahı yöntemi kullanılarak geliştirilmiştir. Deneme 3 tekerrürlü tesadüf blokları deneme desenine göre 2009 yılında Samsun'da kurulmuş, 2010 ve 2011 yıllarında da bitkilerin uygun vejetatif gelişme dönemlerinde üç biçim yapılmıştır. Kuru madde (KM) verimi, ham protein (HP), nötral deterjan lif (NDF), asit deterjan lif (ADF) ve nispi yem değeri (RFV) düzeyleri ölçülmüştür. En yüksek ortalama kuru madde verimi 4 nolu hattan (11.45 t ha-1) elde edilmiş ve bunu sırasıyla 7, 5, 8 ve 2 nolu hatlar (10.68, 10.41, 9.90 ve 9.82 t ha-1) takip etmiştir. En düşük ADF (295-305 g kg-1) ve NDF (398-401 g kg-1) oranı 2, 4, 7, 8 ve 11 nolu hatlardan elde edilmiştir. Aynı hatların yüksek ham protein oranı (183-197 g kg-1) ihtiva ettiği belirlenmiştir. Çayır üçgülü hatlarının nispi yem değerleri 127 ile 156 arasında değişmiştir. Sonuçta, 2, 4, 5, 7, 8 ve 11 nolu çayır üçgülü hatları bölge verim şartlarında test edilmek için seçilmiştiren_US
dc.description.abstractThe aim of the present study was to determine the changes in the forage yield and quality of red clover (Trifolium pratense L.) varieties throughout a vegetation period. Total eleven red clover varieties were developed by using to half sib family selection breeding method. Plots were established in 2009 in Samsun, Turkey, in a randomized complete block design with 3 replicates. Three cuttings were done during the 2010 and 2011 vegetative periods. The levels of crude protein content (CP), neutral detergent fiber (NDF) rate, acid detergent fiber (ADF) rate, and relative feed value (RFV) were determined. The highest average dry matter (DM) yields were obtained from the number of 4, 7, 5, 8 and 2 varieties (11.45, 10.68, 10.41, 9.9 and 9.82 t ha–1, respectively). Varieties 2, 4, 7, 8, and 11 exhibited the lowest ADF (295-305 g kg–1) and NDF (398-401 g kg–1) concentrations. Same varieties displayed the highest CP content (183-197 g kg–1). The RFV of the red clover varieties ranged from 127 to 156. The results indicated that 2, 4, 5, 7, 8 and 11 numbered red clover varieties were selected to test in region yield experienceen_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.titleOrta Karadeniz Bölgesi Sahil Kuşağında Bazı Çayır Üçgülü (Trifolium pratense L.) Hatlarının Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeYield and forage quality of red clover (Trifolium pratense L.) varieties in Black Sea Coastal Area of Turkeyen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalIğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.contributor.departmentKırşehir Ahi Evran Üniversitesien_US
dc.identifier.volume3en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage87en_US
dc.identifier.endpage92en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster