dc.contributor.author | Ay, Yasin | |
dc.date.accessioned | 2024-03-01T13:31:21Z | |
dc.date.available | 2024-03-01T13:31:21Z | |
dc.date.issued | 2024 | en_US |
dc.date.submitted | 2024 | |
dc.identifier.citation | Ay, Yasin .(2024).Ay, Y. (2024). Amınoethoxyvınılglycıne (Avg) Ve Gibberellik Asit (Ga3) Uygulamalarının Hakko Armut Çeşidinde Hasat Önü Meyve Döküm Miktarına Ve Meyve Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Kırşehir. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12513/5456 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma hasat öncesi Aminoethoxyvinilgylcine (AVG) ve Gibberellik asit (GA3)
uygulamalarının BA29 anacı üzerine aşılı ‘Hakko’ armut (Pyrus pyrifolia) çeşidinde
hasat önü meyve döküm miktarına ve meyve kalitesine etkilerinin belirlenmesi amacıyla
2021-2022 yıllarında Ankara İli Bala ilçesinde yer alan özel bir üreticiye ait meyve
bahçesinde yürütülmüştür. Tahmini hasat tarihinden 4 hafta önce 50-100-150 mg/l AVG
ile 25-50-75 mg/l GA3 uygulanmıştır. Meyveler tam olgunluk tarihinde hasat edilerek;
kümülatif döküm yüzdesi, verim, meyve ağırlığı, meyve eni ve boyu, meyve sapı eni ve
uzunluğu, meyve eti sertliği, meyve rengi gibi pomolojik özellikler ile suda çözünür kuru
madde (SÇKM), pH ve titre edilebilir asitlik (TA) gibi kimyasal özellikler
değerlendirilmiştir. Hasat döneminde tüm AVG ve GA3 dozlarının kontrol uygulamasına (% 6.78) göre
kümülatif döküm oranını azalttığı görülmüştür. Genel anlamda GA3 uygulamalarında
ağaç başına verim yüksek bulunmuştur. Gerek AVG gerekse GA3 uygulamalarında
meyve ağırlığı, meyve eni ve boyu, meyve eti sertliği, SÇKM ve pH üzerine etkisi
istatistiki olarak çok önemli bulunmuştur. Hem AVG hem de GA3 uygulamalarında hasat önü meyve döküm miktarının düştüğü ve meyve kalite özelliklerinin kontrole göre daha iyi olduğu görülmüştür. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi- Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Hasat önü döküm | en_US |
dc.subject | Meyve kalitesi | en_US |
dc.subject | Büyümeyi düzenleyici maddeler | en_US |
dc.title | Amınoethoxyvınılglycıne (Avg) Ve Gibberellik Asit (Ga3) Uygulamalarının Hakko Armut Çeşidinde Hasat Önü Meyve Döküm Miktarına Ve Meyve Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.contributor.department | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |