Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGüngör, Ramazan
dc.date.accessioned2024-05-14T11:53:44Z
dc.date.available2024-05-14T11:53:44Z
dc.date.issued2023en_US
dc.date.submitted2023
dc.identifier.citationGüngör, Ramazan. Türler Arası Melezleme İle Geliştirilen F2 Generasyonundaki Domates Anaç Adaylarının Tuz Stresine Tolerans Seviyelerinin Belirlenmesi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/5475
dc.description.abstractTuzluluk, tarımsal üretim için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bitkilerin tuz toleransının ıslah yoluyla iyileştirilmesi, tuz stresine toleransın içerdiği özelliklerin çokluğu nedeniyle karmaşıktır. Çalışmada bitkisel materyal olarak; 3 adet Solanum habrochaites (baba ebeveyn) ve 3 adet Solanum lycopersicum türünün (ana ebeveyn) melezlenmesi sonucu elde edilmiş 8 adet F1 domates hattı ve bu F1 hibrit bitkilerin kendilenmesiyle elde edilen F2 bitkileri kullanılmıştır. Bitkiler 8 dS/m tuz stresi altında 30 gün boyunca su kültürü koşullarında büyütülmüştür. F2 bitkilerinin bitki büyüme parametrelerine göre tuz stresine tolerans seviyeleri belirlenmiştir. Tuz stresi koşullarında F1 (AEÜ-4×SH2, AEÜ-7×SH3, AEÜ-12×SH4, AEÜ- 4×SH3, AEÜ-7×SH4, AEÜ-7×SH2, AEÜ-4×SH4 ve AEÜ-12×SH3) bitkilerinin kendilenmesiyle elde edilen 574 adet F2 bitkisi arasından 98 tanesinin tuz stresine tolerans seviyesi yüksek olarak bulunmuştur. 98 adet F2 bitkisinden koltuk sürgünü alınarak yeni bitkiler elde edilmiştir. Bu bitkiler sera koşullarında yetiştirilerek, kendilenmiş ve tohumları alınmıştır. Tuza toleranslı oldukları tespit edilen bu ıslah hatları, gelecekte yapılacak ıslah çalışmalarında kullanılmak üzere geniş ve nitelikli gen havuzlarının oluşturulmasına önemli katkı sağlayacaktır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherKırşehir Ahi Evran Üniversitesi- Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTuz stresien_US
dc.subjectKendilemeen_US
dc.subjectMelezlemeen_US
dc.subjectAnaç ıslahıen_US
dc.subjectDomatesen_US
dc.titleTürler Arası Melezleme İle Geliştirilen F2 Generasyonundaki Domates Anaç Adaylarının Tuz Stresine Tolerans Seviyelerinin Belirlenmesien_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster