Azot Konsantrasyonlarının Mikroalg Gelişimi Ve Biyokimyasal Kompozisyonu Üzerine Etkisi
Citation
Karabulut, Solmaz. Azot Konsantrasyonlarının Mikroalg Gelişimi Ve Biyokimyasal Kompozisyonu Üzerine Etkisi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023.Abstract
Bu çalışmada, Monoraphidium contortum türü kullanılarak bir besi ortamında
farklı konsantrasyonlardaki azot miktarlarının biyokütle artımı ve hücre içi biyokimyasal
komposizyonunda meydana getirdiği değişiklikler incelenmiştir. Monoraphidium
contortum türü, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Kültür Koleksiyonundan temin
edilmiştir. BG-11 besin ortamı % 0 N, % 25 N, % 50 N, % 75 N ve % 100 N olacak
şekilde 5 farklı azot konsantrasyon modifikasyonu uygulanmıştır. Yetiştirilen
kültürlerden 250 mL alınarak, söz konusu 5 farklı modifiye BG-11 besi ortamına ekimleri
yapılmıştır. Kültürler 23±2°C sıcaklıkta, 16:8 aydınlık/karanlık fotoperyodunda (50 μmol
m-2 s-1) yetiştirilmiştir. Biyomas gelişiminin incelenmesinde, hücre yoğunlukları, kuru
ağırlık, klorofil-a, karotenoid ve yağ asidi tespitleri yapılmıştır. Monoraphidium
contortum'un maksimum yüzde lipit içeriği % 32.11 ile (% 50 N) ortamında yetişen
kültürden elde edilirken en düşük lipit miktarı ise (% 100 N) ortamında % 14.56 olarak
tespit edilmiştir.
Collections
- Tez Koleksiyonu [651]