dc.contributor.author | Al-Azzawi, Raad Faisal Ajaj | |
dc.date.accessioned | 2024-06-14T11:38:07Z | |
dc.date.available | 2024-06-14T11:38:07Z | |
dc.date.issued | 2024 | en_US |
dc.date.submitted | 2024 | |
dc.identifier.citation | Al-Azzawi, Raad Faisal Ajaj, Bozulabilir Gıdaların Taze Depolanması Ve Korunması İçin Ön Soğutma Ve Nemlendirme Koşullandırması: Deneysel Çalışma, Yüksek Lisans Tezi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2024. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12513/5496 | |
dc.description.abstract | Bozulabilir gıda ürünlerine yetiştirme ve hasat mevsimleri dışında ve ekimin zor
olduğu bölgelerde talebin yüksek olması ve bozulabilir gıda ürünlerinin hasat, toplama
veya kesim sonrasında muhafaza edilmesi ihtiyacı, depolama ve ön soğutma teknolojisi
dahil muhafaza tekniklerine olan ihtiyacı artırmıştır. Ön soğutma, hasat, toplama veya
kesimden sonra ve depolanmadan ve pazarlara taşınmadan önce, tarla veya kesim ısısını
uzaklaştırmak için gıda ürünlerinin düşük sıcaklıklara soğutulmasını içeren soğutma
işleminin ilk adımıdır. Bu çalışmada, geri dönüşüm için kullanılan ikinci bir kanala
bağlanan (25-200) mikrometre kalınlığında alüminyum tabaka ile kaplanmış poliüretan
malzemeden yapılmış dikdörtgen bir kanalda gerçekleştirilen ön soğutma işlemi sırasında
ısı transferi deneysel olarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, kapalı hava giriş ve çıkış
kapılarıyla hava geri dönüşümünün, hava hızının arttırılmasının ve 4,8m/s yüksek hava
akışı hızında nemlendirme kullanılmasının, sarı karpuzun boyutsuz sıcaklığını azaltırken,
soğutma katsayısını ve ısı transfer katsayısını arttırdığını göstermiştir. Kırmızı lahana için
hava hızı, hava geri dönüşümü ve nemlendirme, boyutsuz sıcaklık değişimi üzerinde
benzer bir etkiye sahip olmuş, boyutsuz sıcaklıkta bir azalmaya ve soğutma katsayısı ile
ısı transfer katsayısında bir artışa neden olmuş, ancak bu etki sarı karpuzdakinden daha
az düzeyde olmuştur. Patlıcan için yüksek hava hızı ters etki yaparak boyutsuz sıcaklık
oranını artırırken soğutma ve ısı transfer katsayılarını azaltmıştır. Çıkış kapısının açılması
ve hava geri dönüşümüne güvenmemek, boyutsuz sıcaklıkta çok yavaş bir düşüşe neden
olurken, hava giriş ve çıkış kapıları kapalıyken en yüksek hızda nemlendirmenin
kullanılması, gıda ürünlerinin tazeliğini korurken önemli ölçüde dengeli bir sıcaklık
düşüşü sağlamıştır. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi - Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Süreç | en_US |
dc.subject | ön soğutma | en_US |
dc.subject | sebze | en_US |
dc.subject | meyve | en_US |
dc.subject | muhafaza | en_US |
dc.title | Bozulabilir Gıdaların Taze Depolanması Ve Korunması İçin Ön Soğutma Ve Nemlendirme Koşullandırması: Deneysel Çalışma | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.contributor.department | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |