Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorAl-Azzawi, Raad Faisal Ajaj
dc.date.accessioned2024-06-14T11:38:07Z
dc.date.available2024-06-14T11:38:07Z
dc.date.issued2024en_US
dc.date.submitted2024
dc.identifier.citationAl-Azzawi, Raad Faisal Ajaj, Bozulabilir Gıdaların Taze Depolanması Ve Korunması İçin Ön Soğutma Ve Nemlendirme Koşullandırması: Deneysel Çalışma, Yüksek Lisans Tezi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2024.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/5496
dc.description.abstractBozulabilir gıda ürünlerine yetiştirme ve hasat mevsimleri dışında ve ekimin zor olduğu bölgelerde talebin yüksek olması ve bozulabilir gıda ürünlerinin hasat, toplama veya kesim sonrasında muhafaza edilmesi ihtiyacı, depolama ve ön soğutma teknolojisi dahil muhafaza tekniklerine olan ihtiyacı artırmıştır. Ön soğutma, hasat, toplama veya kesimden sonra ve depolanmadan ve pazarlara taşınmadan önce, tarla veya kesim ısısını uzaklaştırmak için gıda ürünlerinin düşük sıcaklıklara soğutulmasını içeren soğutma işleminin ilk adımıdır. Bu çalışmada, geri dönüşüm için kullanılan ikinci bir kanala bağlanan (25-200) mikrometre kalınlığında alüminyum tabaka ile kaplanmış poliüretan malzemeden yapılmış dikdörtgen bir kanalda gerçekleştirilen ön soğutma işlemi sırasında ısı transferi deneysel olarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, kapalı hava giriş ve çıkış kapılarıyla hava geri dönüşümünün, hava hızının arttırılmasının ve 4,8m/s yüksek hava akışı hızında nemlendirme kullanılmasının, sarı karpuzun boyutsuz sıcaklığını azaltırken, soğutma katsayısını ve ısı transfer katsayısını arttırdığını göstermiştir. Kırmızı lahana için hava hızı, hava geri dönüşümü ve nemlendirme, boyutsuz sıcaklık değişimi üzerinde benzer bir etkiye sahip olmuş, boyutsuz sıcaklıkta bir azalmaya ve soğutma katsayısı ile ısı transfer katsayısında bir artışa neden olmuş, ancak bu etki sarı karpuzdakinden daha az düzeyde olmuştur. Patlıcan için yüksek hava hızı ters etki yaparak boyutsuz sıcaklık oranını artırırken soğutma ve ısı transfer katsayılarını azaltmıştır. Çıkış kapısının açılması ve hava geri dönüşümüne güvenmemek, boyutsuz sıcaklıkta çok yavaş bir düşüşe neden olurken, hava giriş ve çıkış kapıları kapalıyken en yüksek hızda nemlendirmenin kullanılması, gıda ürünlerinin tazeliğini korurken önemli ölçüde dengeli bir sıcaklık düşüşü sağlamıştır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherKırşehir Ahi Evran Üniversitesi - Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSüreçen_US
dc.subjectön soğutmaen_US
dc.subjectsebzeen_US
dc.subjectmeyveen_US
dc.subjectmuhafazaen_US
dc.titleBozulabilir Gıdaların Taze Depolanması Ve Korunması İçin Ön Soğutma Ve Nemlendirme Koşullandırması: Deneysel Çalışmaen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record