Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorDoğan, Emine
dc.date.accessioned2024-07-25T07:56:53Z
dc.date.available2024-07-25T07:56:53Z
dc.date.issued2024en_US
dc.date.submitted2024
dc.identifier.citationDoğan,Emine. Bıldırcın Yemlerine Satureja Spicigera (K. Koch) Boiss Yaprak Tozu İlavesinin Performans, Et Kalitesi, Sekum Mikrobiyolojisi Ve Bağırsak Histolojisi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi .Doktora Tezi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2024.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/5525
dc.description.abstractBu araştırma, rasyona Satureja spicigera (K. Koch) Boiss yaprak tozu ilavesinin (S0: %0, S1: %0.25, S2: %0.5, S3: %0.75, S4: %1) Japon bıldırcınlarında performans, et kalitesi, sekum mikrobiyolojisi ve bağırsak histolojisi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bir günlük yaşta, toplamda 400 adet bıldırcın (5 muamele, 4 tekerrür, her tekerrürde 20 hayvan) tesadüfî olarak yer kafeslerinde yetiştirilmiştir. 42. günde her tekerrürden 1 dişi ve 1 erkek olmak üzere toplamda 40 bıldırcın kesilmiş ve örnekler alınmıştır. Gruplar arasında canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, iç organ ağırlıkları, et kalite özellikleri, sekum mikrobiyolojisi, duodenum Lamina muskularis mukoza kalınlığı, duodenum villi uzunluğunun kript derinliğine oranı, jejunum Lamina muskularis mukoza kalınlığı, ileum villi uzunluğu ve duyusal kriterler bakımından önemli farklılık görülmezken, kontrol grubuna göre S1 ve S4 gruplarının et renginin daha açık olduğu (P<0,05), S1 ve S2 gruplarının MDA düzeylerinin ise önemli düzeyde düşük olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Duodenumda villi boyu ve kript derinliği S1 grubunda yüksek (P<0.05) bulunmuştur. Jejunumda S3 grubunun villi boyu yüksek (P<0.01), S4 grubunun kript derinliği düşük (P<0.01), S3 ve S4 grubunun villi boyu kript derinliği ise S0 ve S1 grubuna göre yüksek bulunmuştur (P<0.05). S3 ve S4 grubunun ileum kript derinliği diğer gruplara göre artmış (P<0.01), Lamina muskularis mukoza kalınlığı S0 grubunda düşük (P<0.01), S3 grubunun villi boyunun kript derinliğine oranı diğer gruplara göre düşük bulunmuştur (P<0.01). Rasyona Satureja spicigera ilavesinin, duodenum ve jejunumda villi boyunu arttırarak bağırsak sağlığını ve sindirimi iyileştirdiği, göğüs etlerinde ise MDA’yı düşürerek antioksidan etki gösterdiği belirlenmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherKırşehir Ahi Evran Üniversites i- Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBıldırcınen_US
dc.subjectperformansen_US
dc.subjectet kalitesien_US
dc.subjectsekum mikrobiyolojisien_US
dc.subjectbağırsak histolojisien_US
dc.titleBıldırcın Yemlerine Satureja Spicigera (K. Koch) Boiss Yaprak Tozu İlavesinin Performans, Et Kalitesi, Sekum Mikrobiyolojisi Ve Bağırsak Histolojisi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesien_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record