Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorDayangaç, Alpaslan
dc.contributor.authorIşık, Bülent
dc.date.accessioned2024-08-08T20:06:14Z
dc.date.available2024-08-08T20:06:14Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=zqI_ZOq-b18GC2rT9c2JGnohV8AFPSvrAGZ3yi53xCgfD-rLHev0b7T0Ak-qHm1a
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/5651
dc.description.abstractBu tezde, belirli dozda ve sürede antibiyotik kullanımının sıçanlara ait kalp vekaraciğer dokularında bulunan yağ asidi, vitamin ve kolesterol değerlerine olanetkisinin tespiti amaçlanmıstır. Çalısmada Wistar albino cinsi erkek sıçan kullanıldı.Çalısma, kontrol (n=6, serum fizyolojik) ve uygulama (n=6, ampisilin, 25mg/kg/gün)olmak üzere iki gruptan olusturuldu. Uygulamalar sona erdikten sonra hayvanlar, kasiçi (i.m) rompun (25 mg/kg) ve ksilazin (75 mg/kg) uygulanarak anesteziye alındı vekalpten kan alma yolu ile canlılıkları sonlandırıldı. Gerekli ekstraksiyon yapıldıktansonra yağ asit çesitleri ve değerleri GC cihazı ile analiz edilirken, vitamin vekolesterol değerleride HPLC cihazında analiz edildi. Karaciğerde miristik (14:0) yağasidinin kontrol grubuna göre ampisilin grubunda azaldığı gözlendi (p<0,05).Karaciğer dokusunun kolesterol, K1 vitamini ve b-sitosterol miktarları, kontrolgrubuna göre ampisilin grubunda arttığı hesaplandı (p<0,05). Fakat vitamin K2'ninkontrol grubuna göre ampisilin grubunda azaldığı gözlendi (p<0,05). Kalpdokusundaki tekli doymamıs yağ asitlerinin (MUFA) kontrol grubuna göre ampisilingrubunda azaldığı (p<0,05) ve çoklu doymamıs yağ asitlerinin (PUFA) kontrolgrubuna göre ampisilin grubunda arttığı gözlendi (p<0,05). Miristik (14:0) yağasidinin kontrol grubuna göre ampisilin grubunda azaldığı gözlendi (p<0,05).Kolesterolün kontrol grubuna göre ampisilin grubunda azaldığı gözlendi (p<0,05).Bu çalısma sonucunda antibiyotiklerde yaygın olarak kullanılan ampisilinmaddesinin sıçan kalp ve karaciğer dokularındaki MUFA, PUFA, kolesterol velipofilik vitamin değerlerini etkilediği gözlemlendi.en_US
dc.description.abstractIn this thesis, it was tried to determine the effects of a certain dose and time ofantibiotics on fatty acids, vitamins and cholesterol values within heart and livertissues of male rats . Wistar albino male rats were used. The team consisted of twogroups; the control group (n=6, serum physiologic) and the applying group (n=6,ampicillin, 25 mg/kg/day). After the applications, rompun (25 mg/kg) and ksilazin(75 mg/kg) was given to animals intramuscularly by means of anesthesia, then bytaking blood from the heart their viability was terminated. For the determination offatty acid types and their values necessary extraction procedures were made andanalyzed in the GC equipment. At the same time, vitamin and cholesterol types wereanalyzed by HPLC equipment too. In the liver, myristic (14:0) fatty acid from theampicillin group had a less value than the control group (p<0.05). Futhermore, theamount of cholesterol, K1 and b-sitosterol, in the liver tissue increased in theampicillin group compared with the control group (p<0.05). However, vitamin K2 inthe ampicillin group was less then the control group (p<0.05). Heart tissuemonounsaturated fatty acids (MUFA) decreased in the ampicillin group (p<0.05) andpolyunsaturated fatty acids (PUFA) showed an increase in the ampicillin group(p<0.05). It was also shown that myristic (14:0) fatty acid decreased in the ampicillingroup compared with the control group (p<0.05). Cholesterol decreased in theampicillin group compared with the control group (p<0.05). As a result of this study,it was observed that ampicillin which is widely used in antibiotics; affects MUFA,PUFA, cholesterol and vitamin values in the tissues of rat?s heart and liver.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAhi Evran Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleAmpislin'in erkek sıçan kalp ve karaciğer dokularındaki yağ asitleri, kolesterol ve bazı vitamin değerlerine etkisinin incelenmesien_US
dc.title.alternativeObserving the effects of ampicillin on fatty acids, cholestrol and some vitamins in a male rat heart and liver tissueen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage95en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid294858en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster