Bor katkılı NiMnSb şekil hafızalı alaşımların antibakteriyel özelliklerinin incelenmesi
Özet
Bu çalışmada, Ni50Mn35.8-xSb11B3.2+x (x=0.0, 0.2, 0.4, 0.6 ve 0.8 % at.) kimyasal kompozisyona sahip şekil hatırlamalı alaşımlar ark ergitme yöntemi ile üretildi ve Ni50Mn35.8Sb11B3.2, Ni50Mn35.6Sb11B3.4, Ni50Mn35.4Sb11B3.6, Ni50Mn35.2Sb11B3.8, Ni50Mn35.0Sb11B4.0 alaşımlarına sırasıyla C0, C1, C2, C3 ve C4 kodları verildi. Bu şekil hatırlamalı alaşımların bazı fiziksel özellikleri ve antibakteriyal özellikleri araştırıldı. Taramalı elektron mikroskobu (SEM-EDX) ölçümlerinde hazırlanan alaşımların homojen bir kimyasal dağılım gösterdiği belirlendi. Oda sıcaklığında X-ışınları alınan alaşımların martensit fazı temsil eden 10M ve 4M mikro yapıya sahip olduğu belirlendi. Alaşımların faz dönüşüm sıcaklıkları, termodinamik parametreleri belirlemek için diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) kullanıldı. Alaşımın Mn oranının azalması ve bor oranının artması ile e/a oranın azaldığı buna bağlı olarak da faz dönüşüm sıcaklıklarının önemli ölçüde azaldığı belirlendi. Ayrıca değişen kimyasal yapıya bağlı olarak faz dönüşümü için gerekli olan entalpi değerlerinde azalma olduğu belirlendi. Escherichia coli ve Staphylococcus aureus bakterileri ile yapılan çalışmada bu alaşımların bu bakterilere karşı duyarlı olduğu ve mikroorganizmaların gelişimini engelledikleri görüldü. In this study, shape memory alloys with chemical composition Ni50Mn35.8-xSb11B3.2+x (x=0.0, 0.2, 0.4, 0.6 and 0.8 % at.) were produced by arc melting method and Ni50Mn35.8Sb11B3.2, Ni50Mn35.6Sb11B3.4, Ni50Mn35.4Sb11B3.6, Ni50Mn35.2Sb11B3.8, Ni50Mn35.0Sb11B4.0 alloys were assigned the codes C0, C1, C2, C3, and C4, respectively. Some physical properties and antibacterial properties of these shape memory alloys were investigated. It was determined that the alloys prepared in scanning electron microscopy (SEM-EDX) measurements showed a homogeneous chemical distribution. It was determined that the alloys, which were X-rayed at room temperature, had 10M and 4M microstructures representing the martensite phase. Differential scanning calorimetry (DSC) was used to determine the phase transformation temperatures and thermodynamic parameters of the alloys. It was determined that the e/a ratio decreased with the decrease in the Mn ratio of the alloy and the increase in the boron ratio, and accordingly the phase transformation temperatures decreased significantly. In addition, it was determined that there was a decrease in the enthalpy values required for the phase transformation depending on the changing chemical structure. In the study conducted with Escherichia coli and Staphylococcus aureus bacteria, it was observed that these alloys were sensitive to these bacteria and prevented the growth of microorganisms.
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=r4I1HnmXxFQovUpyAyUmxB3L3mRHPE9CY71K43Xw_m2sUkAsyvIg9FaUw_UKqbpXhttps://hdl.handle.net/20.500.12513/5760
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [651]