Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorFilik, Gökhan
dc.contributor.authorAbdullah, Sajood Adıl Abdullah
dc.date.accessioned2024-08-08T20:06:24Z
dc.date.available2024-08-08T20:06:24Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=a0OMTmEd_3mfOBxT8SiBTM8IB4MAkegSw0grG3slIvrsqmsiConEPx8NOnOKgjDe
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/5763
dc.description.abstractBu tez çalışması buğday yem bitkisinden elde edilen silajlara Lactobacillus plantarum (LP) inokülasyonunun silaj kalitesi, fermantasyon, aerobik stabilite ve mikroorganizma gelişimi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma grupları buğday kontrol (KB), buğday+Lactobacillus plantarum 106 kob/g (LP6B), buğday+ Lactobacillus plantarum 108 kob/g (LP8B), buğday+ Lactobacillus plantarum 109 kob/g (LP9B) şeklinde oluşturulmuştur. Lactobacillus plantarum laktik asit bakterisi silajlara 1x106, 1x108 ve 1x109 kob/g oranında ilave edilmiştir. Araştırma grupları 4 grup, 5 tekerrür olmak üzere toplamda 20 adet silaj ile oluşturulmuştur. Hazırlanan silajlar laboratuvar ortamında 23 ± 2 ºC'de 90 gün boyunca muhafaza edilmiştir. Silolama döneminin sonunda açılan silajlara kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik analizleri yapılmıştır. Silajların açımı tamamlandığında 5 günlük aerobik stabilite testine tabi tutulmuştur. Çalışma sonuçlarının analiz verilerine bakıldığında, Lactobacillus plantarum laktik asit bakterisinin kullanımı lactobacilli yoğunluğunda istenilen düzeyde artış sağlamadığını, maya ve küf oluşumunu engellediğini ve pH değerlerinin düşmesini sağlayarak istenilmeyen mikroorganizma oluşumunu baskıladığını gözlemlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThis thesis was carried out to determine the effects of Lactobacillus plantarum (LP) inoculation into silages obtained from wheat forage plants on silage quality, fermentation, aerobic stability and microorganism growth. Research groups were formed as wheat control (KB), wheat+Lactobacillus plantarum 106 cfu/g (LP6B), wheat+ Lactobacillus plantarum 108 cfu/g (LP8B), wheat+ Lactobacillus plantarum 109 cfu/g (LP9B). Lactobacillus plantarum lactic acid bacteria were added to the silages at the rate of 1x106, 1x108 and 1x109 cfu/g. The research groups were formed with a total of 20 silages, 4 groups and 5 replications. The prepared silages were stored in a laboratory environment at 23 ± 2 ºC for 90 days. Chemical, physical and microbiological analyzes were made on the silages opened at the end of the ensiling period. When the silages were opened, they were subjected to a 5-day aerobic stability test. Looking at the analysis data of the study results, it was observed that the use of Lactobacillus plantarum lactic acid bacteria did not increase the lactobacilli density at the desired level, prevented the formation of yeast and mold, and suppressed the formation of unwanted microorganisms by reducing the pH values.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherKırşehir Ahi Evran Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBuğday hasılı silajlarında lactobacillus plantarum kullanımının silaj kalitesi ve fermantasyon üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeThe effects of the use of lactobacillus plantarum in wheat produced silage on silage quality and fermentationen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage42en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid819289en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster