Döllü etlik tavuğu (parent stock) yumurtalarına lizin ve metiyonin enjeksiyonunun etlik piliçlerin sindirim sistemi gelişimi ve büyüme performansına etkileri
Özet
Döllü Etlik Tavuğu (Parent Stock) Yumurtalarına Lizin ve Metiyonin Enjeksiyonunun Etlik Piliçlerin Sindirim Sistemi Gelişimi ve Büyüme Performansına Etkileri Bu çalışmada döllü etlik tavuk yumurtalarına in ovo lizin ve metiyonin amino asitlerinin enjeksiyonunun kuluçka randımanı, civciv ağırlığı, büyüme performansı, sindirim sistemi gelişimi, sekal toplam canlı bakteri, E.coli, Coliform, Enterobactericaea ve ileal histomorfoloji üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada 60 haftalık yaştaki damızlıklardan elde edilen 300 adet döllü yumurta kullanılmıştır. Çalışmadan önce optimal aminoasit dozunun belirlenmesi için 3 ön deneme yapılmıştır. Yapılan ön denemelerin sonucunda optimum doz her bir yumurta için 2 mg/0.2 ml olarak belirlenmiştir. Kuluçkadan önce, yumurtalar bireysel olarak tartılarak numaralandırılmıştır. Kuluçkanın 16. gününde yumurtalar 5 muamele grubuna ayrılmıştır. NK=negatif kontrol (enjeksiyonsuz grup), PK=pozitif kontrol (0.2 ml distile su enjeksiyonu ), L=lizin (2 mg/0.2 ml) M=metiyonin (2 mg/0.2 ml), LM=lizin metiyonin (1+1 mg/0.2 ml). Kuluçka çıkım aralığı 32 saat sürmüştür. Çıkım sırasında ilk 6 saat ve son 6 saat diliminde çıkan civcivler çıkım aralığını dengelemek için deneme dışı bırakılmışlardır. Kuluçkadan sonra 120 adet bir günlük yaşta sağlıklı civcivler 21 günlük deneme için her tekerrürde 8 adet karışık cinsiyette olacak şekilde 3 tekerrürlü 5 muamele grubuna yerleştirilmişlerdir. Bu civcivler deneme boyunca 3080 Kcal ME/kg ve %22 HP içeren etlik civciv başlangıç yemiyle beslenmişlerdir. Araştırma sonuçları in ovo lizin, metiyonin veya lizin-metiyonin karışımı enjeksiyonunun etlik civciv ağırlığı, yaşama gücü, büyüme performansı, bağırsak mikrobiyotası ve ileum histomorfolojisini etkilemediğini göstermektedir. İn ovo lizin enjeksiyonu kuluçka randımanını negatif kontrol ve metiyonin grubuna göre arttırdığı ve ayrıca sindirim sistemi uzunluğunu negatif kontrol grubuna göre artırdığı belirlenmiştir. Sonuç olarak; 2 mg/0.2 ml in ovo lizin enjeksiyonu, kuluçka randımanını arttırmak için kullanılabileceği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: İn ovo besleme, amino asit, broiler, performans The effects of in ovo injection of lysine and methionine to fertile broiler eggs on hatchability, growth performance, gastro intestinal tract development, gut microbiota and ileal histomorphology The effect of in ovo injection of lysine, methionine or mixture to fertile broiler eggs on hatchability, chick weight, growth performance, digestive tract development, caecal Total Aerobic Bacteria, E.coli, Coliforms, Enterobactericaea and ileal histomorphology of broilers were investigated. 300 fertile eggs obtained from 60 week old ROSS 308 broiler breeders were used. Before this study, tree different preliminary studies were conducted to determine the optimal amino acid (aa) dose. Optimum aa dose was determined as 2 mg/0.2 ml. Before the hatch, 300 eggs were weighed individually and numbered. On day 16 of incubation these eggs were allocated to treatment groups. NC= negative control (no injection), PC= positive control (distile water injection 0.2 ml), L= lysine (2 mg/0.2 ml), M= methionine (2 mg/0.2 ml) and LM= lysin + methionine (1+1 mg/0.2 ml). Hatching window lasted 32 hours. During the hatching, the first and the last 6 hour hatched chicks were discarded from study to ensure equal hatching time. After hatching, 120 day old healthy chicks were housed in tree replicate and 5 treatment groups according to belonging treatment groups for 21 days. These chick were fed on starter diet (3080 Kcal ME and 22% HP) during the trial. The results showed that in ovo injection of L, M and LM did not affect relative chick weight, livability, growth performance, gut microbiota and ileal villi length and thickness. In ovo injection of L increased hatchability compared to NC group and digestive tract length compared to C group. To conclude, in ovo 2 mg/0.2 ml lysine injection had a positive impact on hatchability of fertile eggs. Key words: In ovo feeding, amino acid, broiler, performance.
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=WBc656i315e2eV6-EZV1oo9pULOegpCz2GF8FfeOJNEDzxtsFAhO32W-S9OqnfBQhttps://hdl.handle.net/20.500.12513/5857
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [651]