Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorCoşkun, İsa
dc.contributor.authorBat, Gamze
dc.date.accessioned2024-08-08T20:06:35Z
dc.date.available2024-08-08T20:06:35Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=DPTyuy3wRPq_qvCPSqUB64llsm_kFXWN8h_BAoInhw7J--m9DBeNlM5x-hhgVsOC
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/5860
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, etlik piliçlerde 42 günlük yetiştirme dönemi sonunda oluşan canlı ağırlık farklılığı üzerine sindirim sistemi gelişiminin etkisinin olup olmadığını belirlemektir. Çalışma Ahi Evran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni bölümü etlik piliç yetiştirme ünitesinde yürütülmüştür. Etlik piliçler talaş altlık üzerinde aynı yemle 42 gün süreyle beslenmişlerdir. 42 günlük yetiştirme dönemi sonunda ortalama ağırlıkları Hafif=2200±5, Orta=2400±5 ve Ağır=2600±5 gram olarak ölçülen 20'şer hayvan kesilmiştir. Araştırmada 0-21. günlerde %23 HP ve 3060 kcal/kg enerji içeren başlangıç yemi, 21-42 günlerde %20 HP ve 3155 kcal/kg enerji içeren bitiş yemi kullanılmıştır. Deneme sonunda villi boyu, villi kalınlığı, goblet hücre sayısı, enine villi boyu ve kript derinliği bakımından gruplar arasında istatistiki bir farklılık bulunmamıştır (P>0,05). Ancak lamina muscularis mukoza 2400±5 ağırlığa sahip olan grup, diğer gruplara göre önemli derecede yüksek bulunmuştur (P<0,05). Sonuç olarak aynı yemle, aynı çevresel şartlarda yetiştirilen hayvanlarda oluşan canlı ağırlık farkının hayvanlar arasında oluşan rekabetten kaynaklandığı ve fazla yem tüketen hayvanların daha fazla canlı ağırlık kazandığı sonucuna varılmıştır.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine whether development of the digestive system have an effect on the live weight difference at the end of the 42-day rearing period in broiler chickens. Study was conducted at broiler trial unit of the Ahi Evran University, Agricultural Faculty, and Department of Animal Science. Broilers were reared on wooden shaving with same basal diet for 42 days. At the end of the 42-day, 20 broiler chicks for per weight group were cut off with average weight Light= 2200±5, Medium= 2400±5 and Heavy= 2600±5 gr. Starter diet including 23% CP and 3060 kcal/kg metabolize energy and finisher diet including %20 CP and 3155 kcal/kg metabolize energy were used in this study. At the end of the study, villi length, villi width, ileal goblet cell numbers, horizontal villi length and crypt depth was not change among the groups (P>0,05). Lamina muscularis mucosae was higher in medium weight group than those of Light and heavy weight groups (P<0.05). To conclude, the difference in live weight resulted from the competition between the animals consumed same diet in the same environmental conditions and resulted in more live weight gain of the animals consuming more feed.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAhi Evran Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleDönem sonu canlı ağırlık farkının etlik piliçlerin ileum histolojisi, goblet sayısı üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeThe effects of live weight differentation of broilers after rearing period on ileal histomorphologic parameters and goblet numbersen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage49en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid456423en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster