Etlik piliç yemlerine farklı dozlarda Origanum onites L. ve Enterococcus faecium ilavesinin performans, iç organ gelişimi, bağırsak mikrobiyotası ve histolojisi üzerine etkileri
Özet
Bu çalışmanın amacı etlik piliçlerin yemlerine %0,5-1düzeyinde Origanum onites (OO) tozu ve %0,2 probiyotik Enterococcus faecium (EF) ilavesinin etlik piliçlerin büyüme performansı, iç organ gelişimi, sekum mikrobiyotası, bağırsak histolojisi, et özellikleri ve göğüs eti MDA değerleri üzerine etkilerinin belirlenmesidir. Araştırmada 160 adet 1 günlük yaşta Ross 308 erkek etlik piliç civcivleri 4 muamele grubu(%0 K ,%0,5 OO, %1 OO ve % 0,2 EF) ve her muamele grubunun 4 tekerrürü (10 hayvan her tekerrürde) olacak şekilde dağıtılmışlardır. Deneme 4 katlı civciv büyütme kafeslerinde yapıldığı için 21 günde tamamlanmıştır. Çalışmada yem ve su ad libitum olarak hayvanlara verilmiştir. Çalışma sonunda rasyona EF ve Origanum onites ilavesi canlı ağırlık atışını istatistikî olarak arttırmıştır. Yem tüketimi, yemden yararlanma oranları gruplar arasında değişmemiştir. Duodenumda histomorfolojik parametreler etkilenmemiştir (P>0,05). Jejunumda ve ileumda villi boyu, crip derinliği, VB/kript oranı ve lamina muscularis mucosae (LMM) muamele gruplarında artışmıştır (P<0,01), EF ilavesi Enteroccus spp. türlerinin sekum içeriğinde kontrol ve %0,5 OO ilavesine göre artışını sağlamıştır. %0,5 Origanum onites OO ilavesi E.coli sayısının diğer gruplara göre düşmesini sağlamıştır. LAB sayısı gruplar arasında değişmemiştir. %1 OO ilavesi kontrol grubuna göre MDA oluşumunu düşürmüştür. İç organ gelişimi bakımından gruplar arasında farklılık oluşmamıştır. EF ilavesi, taşlık ağırlığını kontrol ve %0,5 OO gruplarına göre düşürmüştür. Et özellikleri bakımından gruplar arasında farklılık oluşmazken %1 OO ilavesi but etinin L değerini, kontol grubuna göre arttırmıştır. Sonuç olarak EF ve OO ilavesinin performans değerlerini iyileştirdiği, bağırsaktaki histolojik parametreleri arttırdığı ve özellikle OO ilavesinin MDA oluşumunu düşürdüğü için yem katkısı olarak potansiyele sahip olduğu belirlenmiştir. The aim of this study was to determine the effects of dietary supplementation of Origanum onites (OO) powder 0.5-1% and probiotic Enterococcus faecium (EF) %0,2 to broiler diets on growth performance, visceral development, cecum microbiota, intestinal histology, meat characteristics and breast meat MDA values of broilers. In the study, 160 1-day-old Ross 308 male broiler chicks were distributed in 4 treatment groups (%0 C,%0,5 OO, %1 OO ve % 0,2 EF) and 4 replications of each treatment group (10 animals per replication). The trial was completed in 21 days as it was performed in 4-storey chick rearing cages. In the study, feed and water were given to the animals ad libitum. At the end of the study, the addition of EF and to the diets increased the body weight gain statistically. Feed consumption and feed conversion rates did not change between groups. Histomorphological parameters were not affected in the duodenum (P>0.05). In jejunum and ileum, villi length, crip depth, vb/crypt ratio and LMM increased in treatment groups (P<0.01), EF Supplementation increased the cecum content of Enteroccus spp species compared to control and 0.5% OO supplementation. Supplementation of 0.5% OO resulted in a decrease in the number of E coli compared to the other groups. The number of LAB did not change between groups. Supplementation of 1% OO decreased MDA formation compared to the control group. There was no difference between the groups in terms of internal organ development. Addition of EF decreased the gizzard weight compared to the control and 0.5% OO groups. While there was no difference between the groups in terms of meat characteristics, the addition of 1% OO increased the L value of thigh meat compared to the control group. As a result, it was determined that the dietary supplementation of EF and OO improved the performance values, increased the histological parameters in the intestine, and especially the addition of OO had a potential as an additive because it reduced the formation of MDA.
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=kScA8XnrRb0WogX-qPGFkmhP7hXoOBWyihk3ULkY4Sbn4AGckww2fa0U9K3BXPswhttps://hdl.handle.net/20.500.12513/5904
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [651]