Farklı tuz konsantrasyonlarının Hyssopus officinalis L.(Züfa otu) bitkisinin çimlenmesi üzerine etkileri
Abstract
Bu çalışma; farklı tuz konsantrasyonlarının (0, 50, 100, 150 ve 200 mM NaCl) züfa otu (Hyssopus officinalis L.) tohumlarının çimlenme ve çıkışı üzerine etkilerini belirlemek amacıyla, 2022 yılında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Laboratuvarı'nda yürütülmüştür. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada çimlenme oranı, kökçük uzunluğu, sapçık uzunluğu, kökçük yaş ve kuru ağırlığı, sapçık yaş ve kuru ağırlığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, farklı tuz konsantrasyonlarının, incelenen tüm özellikler üzerinde % 5 düzeyinde önemli olduğu bulunmuştur. Züfa otunun yetiştirilmesinde uygulanan tuz konsantrasyonundaki artışlar çimlenme oranı, kökçük ve sapçık uzunluğu, kökçük ve sapçık yaş ve kuru ağırlığında önemli ölçüde azalmaya neden olmuştur. En düşük değerler 150 mM NaCl dozunda elde edilmiş olup 200 mM NaCl uygulamasında çimlenme olmamıştır. Araştırma bulgularına göre züfa otu, çimlenme evresinde orta düzeyde tuza toleranslı bir tür olarak değerlendirilebilir. Elde edilen sonuçların gerek züfa otunun yetiştiriciliği gerekse züfa otu ile ilgili yapılacak diğer çalışmalara kaynak oluşturabileceği düşünülmektedir. Ekim, 2022, 71 Sayfa Anahtar Kelimeler: Hyssopus officinalis, tuz, çimlenme, tıbbi bitki This study; was carried out in Kırşehir Ahi Evran University Faculty of Agriculture Department of Field Crops Laboratory in 2022 to determine the effects of different salt concentrations (0, 50, 100, 150 and 200 mM NaCl) on germination and emergence of hyssop (Hyssopus officinalis L.) seeds. The study was set up in a randomized plot design with 4 replications. In the study, germination rate, rootlet and stemlet length, rootlet and stemlet fresh and dry weight were determined. According to the results of the research, it was found that different salt concentrations were significant at the %5 level on all the investigated properties. Increase in the salt concentration applied in the cultivation of hyssop resulted in a significant decrease in germination rate, rootlet and stemlet length, rootlet and stemlet fresh and dry weight. The lowest values were obtained at the dose of 150 mM NaCl and no germination was observed in the application of 200 mM NaCl. According to the research findings, hyssop can be considered as a moderately salt-tolerant species in the germination phase. It is thought that the results obtained can be a source for both the cultivation of hyssop and other studies to be made about hyssop. October, 2022, 71 Pages Keywords: Hyssopus officinalis, salt, germination, medicinal plant
URI
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=qVqOZFj2DwNmvdf1oGFYiIj1kKg8vxf54CVOCOnoPaXNr19IWf3VxO72eyqe86POhttps://hdl.handle.net/20.500.12513/5925
Collections
- Tez Koleksiyonu [651]