Browsing Enstitüler by Department "Enstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı"
Now showing items 1-20 of 44
-
Akkaraman koyunlarında mevsim dışı kızgınlık senkronizasyonunda karanlık uygulamasının kullanımı
(Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2019)Bu çalışmanın amacı, Akkaraman ırkı koyunlarda mevsim dışında karanlık uygulamasının yapılarak kızgınlık senkronizasyonunda kullanımının araştırılmasıdır. Bu çalımada hayvan materyal olarak 50 baş 3-4 yaşlı Akkaraman ırkı ... -
Akkaraman koyunlarında PMSG ve FSH ile kızgınlık toplulaştırmasının bazı üreme hormonları üzerine etkileri
(Ahi Evran Üniversitesi, 2018)Mevcut çalışmanın amacı, Akkaraman koyunlarında çiftleştirme mevsimi içinde ve dışında gebe kısrak serumu (PMSG) ve follikül stimüle edici hormon (FSH) kullanılarak uygulanan kızgınlık toplulaştırmasının, plazma progesteron ... -
Arbüsküler mikorizal Fungus (Glomus spp.) türlerinin ceviz (Juglans regia) çöğürlerinin büyüme ve morfolojisi üzerine etkisi
(Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2019)Bu araştırmada, önemli Arbüsküler Mikorizal Fungus (Glomus spp.) türlerinin, ceviz (Juglans regia L.) çöğürlerinin büyümeleri ve morfolojileri üzerine etkileri ile mikorizal birliktelik oluşturma düzeylerini ortaya koymak ... -
Aşılı karpuz yetiştiriciliğinde (Citrullus lanatus) potasyum uygulamalarının meyve kalitesi ve verim üzerine etkisi
(Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada, farklı dozlarda potasyum (K) uygulamalarının aşılı karpuzda bitki gelişimi, meyve verimi ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada bitkisel materyal olarak TZ 148 anacına aşılı ... -
Bakteriyel inokulant olarak homofermantatif lactobacillus plantarum kullanımının çavdar (Secale cereale L.) silaji kalitesine etkileri
(Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2023)Bu tez çalışması çavdar yem bitkisinden elde edilen silajlara Lactobacillus plantarum (LP) inokülasyonunun silaj kalitesi, fermantasyon, aerobik stabilite ve mikroorganizma gelişimi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla ... -
Bazı fasulye çeşitlerine (Phaseolus vulgaris L.) Agrobacterium tumefaciens aracılığıyla bar geninin aktarılması
(Ahi Evran Üniversitesi, 2018)Fasulye, Leguminaseae (Fabaceae) familyasından önemli bir yemeklik tane baklagil cinsidir. Fasulye yetiştiriciliğinde kullanılan herbisitler, kırmızı köklü tilki kuyruğu, sirken, yabani hardal gibi yabancı otların mücadelesinde ... -
Bazı kinoa (Chenopodium quinoa willd.) çeşitlerinde somatik embriyogenesis
(Ahi Evran Üniversitesi, 2017)Kinoa (Chenopodium quinoa Willd.), Güney Amerika?nın And Dağlarında doğal olarak yeti?en ve ülkemizde de son yıllarda yeti?tiriciliği yapılmaya ba?lanmı? bir bitkidir. Vitamin, protein, aminoasit bile?imi açısından özellikle ... -
Bitki büyümesini teşvik edici bazı bakterilerin oluşturduğu biyofilm yapılarının raman spektroskopisi ile karakterizasyonu
(Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2022)Bitki büyümesini teşvik eden rizobakteriler (PGPR), bitki rizosferinde yaygın olarak bulunmaktadır. Bu bakteriler bitki kök gelişimini arttırmakta ve bitkilere daha iyi büyümeleri için maksimum besin maddesi alma fırsatları ... -
Buğday hasılı silajlarında lactobacillus plantarum kullanımının silaj kalitesi ve fermantasyon üzerine etkileri
(Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2023)Bu tez çalışması buğday yem bitkisinden elde edilen silajlara Lactobacillus plantarum (LP) inokülasyonunun silaj kalitesi, fermantasyon, aerobik stabilite ve mikroorganizma gelişimi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla ... -
Ceviz (Juglans regia) üretiminde yeşil ceviz ve sert ceviz kabuğu yan ürünlerinin biyokütle miktarlarının belirlenmesi ve tahmini
(Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2023)Cevizler, sulu etli, yenilmeyen bir mezokarp, odunsu endokarp ve yağ ve proteince zengin tohum kısımlarından oluşan küçük meyvelere sahiptir. Cevizlerin tohumu olarak kabul edilen iç cevizleri gıda olarak tüketilir. Üretim ... -
Chandler, kaman-1 ve midland ceviz (juglans regia) çeşitlerinin fenolojik, pomolojik ve biyokimyasal özelliklerinin karşılaştırılması
(Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2020)Chandler, Kaman-1 ve Midland ceviz çeşitlerinin fenolojik özellikleri 2017 ve 2018 yıllarında incelenmiş, pomolojik özellikleri, toplam yağ ve protein ile yağ asidi kompozisyonları belirlenerek, biyokimyasal karşılaştırılmaları ... -
Çobankavurgası (Sedum album L.) ve Acıdamkoruğu (Sedum acre L.) çeliklerinin köklendirilmesinde farklı organik atıkların kullanım olanakları
(Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2022)Bu tez çalı?ması, farklı organik atıkların, Kır?ehir florasında doğal olarak yayılı? gösteren Sedum album L. Sedum acre L. türlerinin vejetatif çoğaltılmasında, köklendirme ortamı olarak kullanım olanaklarını ortaya çıkarmak ... -
Damızlık tavuk yumurtalarına ın ovo formül ürün enjeksiyonunun kuluçka parametreleri, bazı organ özellikleri ve ileum histolojisi üzerine etkileri
(Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2022)Bu çalışma, damızlık tavuk yumurtalarına in ovo formül ürün enjeksiyonunun kuluçka parametreleri, civciv kalitesi, bazı organ özellikleri ve ileum histolojisi üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. ... -
Etlik japon bıldırcın (Coturnix coturnix Japonica) rasyonlarına acı biber atığı ilavesinin performans, et kalitesi ve bağırsak mikrobiyolojisi üzerine etkisi
(Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2018)Bu çalışma etlik japon bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) rasyonlarına acı biber atığı ilavesinin performans, et kalitesi ve bağırsak mikrobiyolojisi üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Mevcut hayvan ... -
Etlik piliç rasyonu hazırlanmasında excel tabanlı alternatif rasyon programının oluşturulması
(Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2019)Hayvancılık işletmelerinde yem masrafları üretim maliyetlerinin yaklaşık %75-85'dir. Çiftliklerde en maliyetli girdi yem olması sebebiyle yem hammaddeleri doğru ve kritik sınırlar içerisinde kullanılmalıdır. Dönemsel olarak ... -
Farklı çiftliklerden elde edilen keçi sütlerinde sütün bileşimi ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi
(Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2022)Süt ve süt ürünleri, içerikleri bakımından birçok besin maddesini barındırmaktadır. Bu nedenle bütün yaş gurubundaki insanların beslenmesinde bulunan en temel gıdalar içerisinde bulunmaktadır. Keçi sütü, besin madde içeriği ... -
Farklı renklerdeki LED ışıkların Rhododendron luteum Sweet. tohumlarının çimlenmesi üzerine etkileri
(Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2018)Işık enerjisi tarımsal üretimde en önemli etmenlerden biridir. Işık bitkilerin büyüme ve gelişmelerinde ışıklanma süresi, ışığın şiddeti ve ışığın dalga boyu olmak üzere üç önemli ekolojik özelliği ile etki etmektedir. Her ... -
Farklı tohum ekim yöntemlerinin orman gülü (Rhododendron ssp.) tohumlarının çıkış sıklıkları ve fide gelişimi üzerine etkisi
(Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2018)Bu araştırmada orman gülü türlerinin (R. ponticum L., R. luteum Sweet, R. caucasicum Pallas, R. simirnovii Trautv ve R. ungernii Trautv) tohumlarına uygulanan farklı tohum ekim yöntemlerinin fide çıkış sıklıkları, çıkış ... -
Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesinde nohut üretimi yapan çiftçilerin bitki koruma sorunlarının ve zirai mücadele konusundaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi
(Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2019)Bu çalışma, Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesinde nohut üretimi yapan üreticilerin bitki koruma sorunlarının ve zirai mücadele konusundaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla 2018 yılında nohut ... -
Karaağaç istiridye mantarının (Hypsizygus ulmarius) üretim döngüsü esnasında yetiştirme ortamlarının lignoselilozik içeriklerinde meydana gelen değişimlerin değerlendirilmesi
(Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2021)Çalışmada, Hypsizygus ulmarius mantarının ihtiyaçları hakkında daha geniş bir veri yelpazesi sunmak amacıyla, üretimde kullanılan substratların lignoselülozik fraksiyonlarının bozunması ile mantar verimi arasındaki ilişkinin ...