Kırşehir ekolojik koşullarında bazı yulaf (Avena sativa L.) çeşitlerinin agronomik ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Özet
Bu araştırma bazı yulaf çeşitlerinin Kırşehir ekolojik koşullarına uyumunu değerlendirmek amacıyla, 2021 yılında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlalarında yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme tertibine göre üç tekerrürlü olarak kurulan bu araştırmada 21 yulaf çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada tane verimi, verim bileşenleri ve kalite parametreleri değerlendirilmiştir. İncelenen özellikler için yapılan varyans analizlerinde çeşitler arasındaki farklılık istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Çeşitlerin tane verimi 155.6-354.2 kg/da, metrekarede fertil salkım sayısı 118.3-443.3 adet, salkımda başakçık sayısı 12.2-34.4 adet, salkımda tane sayısı 23.33-65.2 adet, salkımda tane ağırlığı 0.957-1.842 g, hasat indeksi %30.74- 43.92, bin tane ağırlığı 23.21-42.73 g, hektolitre ağırlığı 40.8-55.6 kg/hl, protein oranı %14.79-9.55 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Çalışmada en yüksek tane verimi ile Seydişehir (354.2 kg/da) çeşidi ön plana çıkarken, bunu sırasıyla 339.1 ve 327.5 kg/da verimle Albatros ve Somun Yıldızı çeşitleri izlemiştir. Sonuç olarak, Kırşehir'in yağmura dayalı koşullarında ön plana çıkan yulaf çeşitleri, bölge tarımında münavebede yer alabilecek çeşitler olarak belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Yulaf, verim, verim unsurları, kalite The research was carried out in the experimental fields of Kırşehir Ahi Evran University Faculty of Agriculture in the 2021 in order to evaluate the adaptation of some oat varieties to Kırşehir ecological conditions. 21 oat cultivars were used in this study, which was established as three replications according to randomized complete block design. In the study, grain yield, yield components and quality parameters were evaluated. In the analysis of variance for the examined traits, the difference between the cultivars was found to be statistically significant. The average values among the oat varieties ranged between 155.6-354.2 kg/da in grain yield, 118.3-443.3 in fertile panicle per square meter, 12.2-34.4 in spikelets per panicle, 23.33-65.2 in number of grains per panicle, 0.957-1.842 g in grain weight per panicle, 30.74-43.92% in harvest index, 23.21-42.73 g in thousand grain weight, 40.8-55.6 kg/hl in hectoliter weight, 9.55-14.79%. in protein ratio. Seydişehir (354.2 kg/da) variety came to the fore with the highest grain yield in the study, followed by Albatross and Somun Yildizi varieties with 339.1 and 327.5 kg/da yields, respectively. As a result, oat varieties that come to the fore in the rainfed conditions of Kırşehir were determined as the varieties that can take place in the region's agriculture. Keywords: Oats, yield, yield components, quality
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RsTBl6RWK25OBMIKtIgYYVM0SiEI77vPC1SOWIlDnRVhALbA7mFS80EpE1tQ4Bochttps://hdl.handle.net/20.500.12513/6207
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [651]