Kırşehir İli yerel biber genotiplerinin farklı tuz konsantrasyonlarına tolerans düzeylerinin belirlenmesi
Abstract
Bu çalışmada, Kırşehir İli merkez ve köylerinden surveyler sonucu toplanıp morfolojik ve moleküler karakterizasyonu yapılmış biber genotipleri içerisinden seçilen 30 adet biber genotipinin farklı tuz dozlarına (0, 50, 100, 150 mM NaCl) tolerans seviyelerinin erken bitki aşamasında araştırılması amaçlanmıştır. Farklı biber genotiplerinin tuzluluğa olan tepkilerinin belirlenmesi amacıyla; 0-5 skalasına göre genotiplerde zararlanmanın puanlandırılması, % 50 çiçeklenme zamanı, bitki boyu, çapı, yaprak sayısı, gövde ve kök yaş-kuru ağırlıkları, yaprak oransal su içeriği, nispi büyüme oranı, yaprak hücrelerinde membran zararlanması, klorofil ve karotenoid miktarının yanı sıra genotiplerin tuz stresinden etkilenme durumlarına göre tolerant ve hassas olarak sınıflandırılması amacıyla ölçüm ve analizler yapılmıştır. Çalışma sonucunda incelenen biber genotiplerinin büyüme ve gelişmesinin tuz stresinin etkisi ile engellendiği ancak stres faktörüne karşı oluşan tepkilerin geniş bir varyasyon gösterdiği belirlenmiştir. Tuzluluğa karşı toleranslı olduğu tespit edilen biber genotipleri üreticilere doğrudan yetiştiricilik için önerilebileceği gibi, ileride yapılacak ıslah çalışmalarında gen kaynağı olarak da kullanılabilecektir. In this study, it was aimed to investigate the tolerance levels of different salt concentrations (0, 50, 100, 150 mM NaCl) tolerance levels of 30 pepper genotypes selected from the morphological and molecular characterized pepper genotypes collected from Kırşehir province center and villages after the surveys. In order to determine the reactions of different pepper genotypes to salinity, 0-5 scale evaluation for the symptomatic appearance of the plants, 50% flowering time, plant height, diameter of plant, number of leaves, stem and root wet-dry weights, leaf proportional water content, relative growth rate, membrane damage in leaf cells and to classify genotypes as well as chlorophyll and carotenoid according to the cases of salt stress as tolerant and sensitive, measurements and analysis were carried out. It was determined that the growth and development of pepper genotypes studied were inhibited by the effect of salt stress but the responses to the stress factor showed a wide variation. Pepper genotypes that are found to be tolerant to salinity can be recommended for breeding directly to growers or they can be used as gene sources in future breeding trials.
URI
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=7lOJX8w_8PRQU1mSHU6-jvIsD7u6SVOozh9nw4k9EpICHmDE68RovQ6edheWK4Qghttps://hdl.handle.net/20.500.12513/6218
Collections
- Tez Koleksiyonu [651]