Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKariptaş, Ergin
dc.contributor.authorYeniçeri, Mikail
dc.date.accessioned2024-08-08T20:08:49Z
dc.date.available2024-08-08T20:08:49Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=1zw6GvYMe-q3Hf6HR-3US31N2naHVqWPzm7xp3alv_QzjqaYx5V9YJ9cdLsE6bbZ
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/6228
dc.description.abstractBu çalışmada Kırşehir'deki dondurmacılardan alınan 52 adet dondurma örneğinden izole edilen 10 Aeromonas türü bakteri örneğinin izolasyonu, identifikasyonu, antibiyotik direnç profilleri ve yağ asidi içerikleri incelenmiştir. Dondurma örneklerinin incelenmesi neticesinde izole edilen 3 A. caviae, 6 A.hydrophila, 1 A.sobria suşu ile A. hydrophila (ATCC 7966), A. veronii bv. sobria (ATCC 43979), ve A. caviae (ATCC 15468) referans suşlarının antibiyotik dirençleri belirlenmiştir. Sonuç olarak; izole edilen Aeromonas türü bakteri örneklerinin ampisilin ve tetrasikline karşı % 100 dirençli olduğu belirlenmiştir. İzole edilen örneklerin önce ince tabaka daha sonrada gaz kromatografisinde analizleri yapılmış neticede A. hydrophila'nın 12:0 (laurik asit), 14:0 (miristik asit), 15:0 (pentadekanoik asit), 15:0 3OH (3 hidroksi pentadekanoik asit), 16:1 palmitoleik asit), 16:0 (palmitik asit), 17:1 (margaroleik asit), 17:0 3OH (3 hidroksi heptadekanoik asit), 18:1 (oleik asit) ve 18:0 (stearik asit) yağ asitlerini içerdiği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Aeromonas, antibiyotik direnç, yağ asidi, dondurma.en_US
dc.description.abstractIn this study, the isolation, identification, antibiotic resistance profiles and fatty acid contents of 10 Aeromonas species bacteria samples isolated from 52 ice cream samples taken from ice cream sellers in Kırşehir. The antibiotic resistance of 3 A. caviae, 6 A. hydrophila, 1 A. sobria strain with A. hydrophila (ATCC 7966), A. veronii bv. sobria (ATCC 43979), and A. caviae (ATCC 15468) reference strains isolated as a result of the examination of the ice cream samples was determined. As a conclusion, isolated Aeromonas species bacteria samples were found to be resistant 100 % to ampicilline and tetracycline. Firstly thin layer and then gas chromatographies of the isolated samples were conducted and they were seen to be containing 12:0 (lauric acid), 14:0 (myristic acid), 15:0 (pentadecanoic acid), 15:0 3OH (3 hydroxy pentadecanoic acid), 16:1 (palmitoleic acid), 16:0 (palmitic acid), 17:1 (margaroleic acid), 17:0 3OH (3 hydroxy heptadecanoic acid), 18:1 (oleic acid) and 18:0 (stearic acid) fatty acids of A. hydrophila. key Words: Aeromonas, antibiotic resistance, fatty acid, ice cream.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAhi Evran Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectMikrobiyolojien_US
dc.titleKırşehir ilinde, dondurmalardan izole edilen hareketli aeromonas'ların antimikrobiyal direnç ve yağ asidi kompozisyonlarının incelenmesien_US
dc.title.alternativeA study on the antimicrobial resistance and fatty acid compositions of motile aeromonas isolated from ice cream samples in the city of Kirşehi?r (Turkey)en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage56en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid357174en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster