Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorYavuz, Tamer
dc.contributor.authorDoğuş, Melihşah
dc.date.accessioned2024-08-08T20:08:50Z
dc.date.available2024-08-08T20:08:50Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=7lOJX8w_8PRQU1mSHU6-jnEv8eRhReOCSUBww0RgayyGDO6_Y_vO4hUcD9i8PLRd
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/6233
dc.description.abstractBu araştırma 20 adet dallı darı (Panicum virgatum L.) genotipinin (yayla tipi) Kırşehir ekolojik koşullarında ot verim ve kalite performanslarını belirlemek amacıyla tesadüf blokları deneme deseninde üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Dallı darı genotiplerinin yaş ot verimleri 1340.1-3766.2 kg/da, kuru ot verimleri 578.2-1674.2 kg/da, ham protein verimleri 28.17-92.20 kg/da, ham protein oranları %4.88-6.15, ADF oranları %37.31-40.60, NDF oranları %69.27-73.64 ve sindirilebilir kuru madde oranları %57.27-59.84 arasında belirlenmiştir. Dallı darı genotiplerinin ADF ve NDF değerlerindeki artışlar, ham protein oranı, sindirilebilir kuru madde oranı ve NYD gibi kalite özelliklerinde azalmalara neden olmuştur. Yüksek kalitede kaba yem elde etmek için dallı darının tam çiçeklenme döneminden daha erken vejetatif dönemlerde hasat edilmesi gerekmektedir. Biyokütle üretimi için PI 642197, PI 642262, PI 642266, PI 642281 ve PI 642313 nolu genotipler, kaliteli kaba yem üretimi için PI 642196, PI 642214, PI 642220, PI 642223, PI 642264, PI 642283 ve PI 642285 nolu genotipler Kırşehir ve benzer ekolojiler için çeşit geliştirmek amacıyla materyal olarak kullanılabilir.en_US
dc.description.abstractThis study was conducted in randomized block design with three replicates to determine the forage yield and quality performance of 20 switchgrass (Panicum virgatum L.) genotypes (upland) in Kırşehir ecological conditions. Herbage, dry matter and crude protein yields, crude protein, ADF, NDF and DDM ratios of switchgrass genotypes were determined between 1340.1-3766.2 kg/da, 578.2-1674.2 kg/da and 28.17-92.20 kg/da, 4.88-6.15%, 37.31-40.60%, 69.27-73.64% and 57.27-59.84%, respectively. The increases in the ADF and NDF values of the switchgrass genotypes led to decreases in quality properties such as crude protein ratio, digestible dry matter content and RFV. To obtain high quality forage, switchgrass should be harvested in vegetative period earlier than in full bloom. PI 642197, PI 642262, PI 642266, PI 642281 and PI 642313 genotypes for biomass production, PI 642196, PI 642214, PI 642220, PI 642223, PI 642264, PI 642283 and PI 642285 genotypes for high quality forage production can be used as material for the development of varieties for Kırşehir and similar ecologies.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAhi Evran Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKırşehir koşullarında bazı dallı darı (Panicum virgatum l.) genotiplerinin ot verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of forage yield and quality characteristics of some switchgrass (Panicum virgatum l.) genotypes under kirşehir conditionsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage65en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid474155en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster