Kırşehir koşullarında bazı yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Özet
Bu araştırma, 2013-2014 yıllarında Ahi Evran Üniversitesi araştırma alanlarında, tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülmüştür. Kırşehir koşullarına en uygun yonca çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla Bilensoy, Elçi, Emiliano, Gea, Kayseri, Magnum, Plato, Prosementi, Sunter ve Victoria yonca çeşitlerinin verim ve kalite özellikleri araştırılmıştır. Çeşitlerin veriminin değerlendirilmesi için yaş ot, kuru madde ve ham protein verim değerleri belirlenmiş, kalite özelliklerinin belirlenmesi için önemli kalite özellikleri olan ham protein, ADF, NDF oranları ve RFV değerleri saptanmıştır. Yonca çeşitlerinin yaş ot verimleri 1310.99-1650.92 kg/da, kuru madde verimleri 453.61-574.41 kg/da ve ham protein verimleri 88.19-112.93 kg/da arasında belirlenmiştir. Ham protein oranları %18.38-20.45, ADF oranları %33.50-36.94, NDF oranları %45.73-47.46 ve RFV değerleri ise 118.4-125.3 arasında belirlenmiştir. En yüksek yaş ot, kuru madde ve ham protein verimi Victoria çeşidinden, en yüksek ham protein oranı Magnum çeşidinden, en düşük ADF oranı Elçi çeşidinden, en düşük NDF oranı ve en yüksek RFV değeri ise Sunter çeşidinden elde edilmiştir. Verim ve kalite özellikleri birlikte değerlendirildiğinde, Kırşehir ve benzer ekolojilerde Sunter çeşidi ile birlikte Magnum ve Kayseri çeşitleri kaliteli kaba yem üretimi için önerilebilir. This research was carried out in randomized complete block design in the field trial area of Ahi Evran University in 2013 and 2014 years. To determine suitable varieties of alfalfa for Kırşehir conditions, yield and quality attributes of Bilensoy, Elçi, Emiliano, Gea, Kayseri, Magnum, Plato, Prosementi, Sunter and Victoria varieties were investigated. Herbage yield, dry matter yield, crude protein yields were determined for yield assesment, and important parameters such as crude protein, ADF, NDF ratios and RFV values were determined for quality assesment. Herbage yield were ranged between 1310.99- 1650.92 kg/da, dry matter yield between 453.61- 574.41 kg/da and crude protein yields between 88.19-112.93 kg/da. Crude protein ratios were determined between 18.38%-20.45, ADF ratios 33.50%-36.94%, NDF ratios 45.73%-47.46%, and RFV values 118.4-125.3. The highest herbage yield, dry matter yield and crude protein yield were obtained from Victoria, the highest crude protein content from Magnum, the lowest ADF ratio from Elçi, and the lowest NDF ratio and also the highest RFV values from Sunter varieties. Sunter and also Magnum, Kayseri varieties can be recommended for production of quality forage after assesment of yield and quality attributes under Kırşehir and similar conditions.
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=WBc656i315e2eV6-EZV1outiwMGsAwQ0v_fQA80lK-BplrSF72Jg15WUq1mY-nDBhttps://hdl.handle.net/20.500.12513/6237
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [651]