Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorSabancı, Cafer Olcayto
dc.contributor.authorÇetin, Yeliz
dc.date.accessioned2024-08-08T20:08:50Z
dc.date.available2024-08-08T20:08:50Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RrI-Krk3A-RkF4YfHofuk-hFMCIJjweuq3bgs9qzJWONDYEoW80KZ8KSfZIDWnDq
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/6238
dc.description.abstractBu çalışma, Kırşehir ekolojik koşullarında bazı yulaf çeşit ve hatlarının Macar fiği ile karışım performanslarını belirlemek amacıyla 2016-2017 yetiştirme sezonunda Ahi Evran Üniversitesi Aşık Paşa Yerleşkesi'ndeki araştırma alanlarında tesadüf blokları deneme deseninde üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada 9'u tescilli yulaf çeşidi ve 1'i bölge verim denemesine kadar gelmiş hat, 1'i tescilli Macar fiği çeşidi olmak üzere 11 genotip kullanılmıştır. İncelenen özellikler yeşil ot ve kuru madde verimi, kuru otta Macar fiği oranı, ham protein oranı, ham protein verimi, asit deterjan lif oranı (ADF), asit deterjan lignin oranı (ADL), nötral deterjan lif oranı (NDF), sindirilebilir kuru madde verimi (SKMV), sindirilebilir kuru madde oranı (SKMO) ve nispi yem değeridir (NYD). Çalışma sonucunda çeşitlerin yeşil ot veriminin 680.0-1209.7 kg/da, kuru madde veriminin 153.8-291.8 kg/da, kuru otta Macar fiği oranının 46.25-64.97 kg/da, ham protein oranı %15.75-17.39, ham protein verimi 25.12-48.22 kg/da, asit deterjan lif oranı (ADF) %25.19-28.79, asit deterjan lignin oranını (ADL) %4.61-6.74, nötral deterjan lif oranı (NDF) 37.87-41.84 kg/da, sindirilebilir kuru madde verimi (SKMV) 102.8-197.8 kg/da, sindirilebilir kuru madde oranı (SKMO) %66.47-69.28, nispi yem değerinin (NYD) 148.8-170.9 kg/da değerlerine sahip oldukları görülmüştür. Sonuç olarak; ot ve protein verimleri açısından Seydişehir ve Kırklar çeşitlerinin öne çıktığı belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Yulaf, Avena sativa, Vicia pannonica, karışım, verim, kaliteen_US
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the mixture performances of some oat varieties and lines with Hungarian vetch in a randomized complete block design in the experimental field of Aşık Paşa Campus of Ahi Evran University in Kırşehir during the growing season of 2016-2017. In the study, nine oat genotypes and one oat line together with a Hungarian vetch variety were used. The recorded agronomic parameters in this current study were forage and dry herbage yields, Hungarian vetch ratio in the mixture, crude protein ratio, crude protein yield, acid detergent fiber (ADF), acid detergent lignin (ADL), neutral detergent fiber (NDF) digestible dry matter ratio (DDMR), digestible dry matter yield (DDMY) and relative feed value (RFV). The results showed that forage, hay and protein yields of the mixtures were ranged between 680.0-1209.7, 153.8-291.8 and 46.25-64.97 kg/da, respectively. The crude protein ratios were between 15.75-17.39%, ADF 25.19-28.79%, ADL 4.61-6.74%, NDF 37.87-41.84% and DDMR 66.47-69.28%. The digestible dry matter yield (DDMY) varied from 102.8 to 197.8 kg/da, and the relative feed values (NYD) from 148.8-170.9 kg/da. It was concluded that Seydişehir and Kırklar varieties were superior in terms of hay and protein yields. Keywords : Oat, Avena sativa, Vicia pannonica, mixture, yield, qualityen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAhi Evran Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKırşehir koşullarında bazı yulaf çeşit ve hatlarının karışım performanslarının belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of mixture performances of some oat varieties and lines in Kirsehir conditionsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage53en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid483729en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster