dc.contributor.advisor | Yavuz, Tamer | |
dc.contributor.author | Ceylan, Halide | |
dc.date.accessioned | 2024-08-08T20:08:51Z | |
dc.date.available | 2024-08-08T20:08:51Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.uri | https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=7lOJX8w_8PRQU1mSHU6-jlLSPUAP8JgomzaeXzJAH6LBH9abN4fZZh8sUHqHoFmA | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12513/6243 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmanın amacı Kırşehir koşullarında farklı yem bezelyesi ve tritikale karışım oranlarının ot verim ve kalite özelliklerini belirlemektir. Araştırmada yem bezelyesinin Taşkent ve tritikalenin Tatlıcak-97 çeşitleri bitki materyali olarak kullanılmıştır. Bu çalışma, tesadüf blokları deneme deseninde 2013-2014 vejetasyon döneminde Ahi Evran Üniversitesi araştırma ve uygulama alanında yürütülmüştür. Yalın ekilen tür ve karışımların yaş ot, kuru ot ve ham protein verimleri sırasıyla 1204.4-1908.9 kg/da, 315.4-792.8 kg/da ve 51.80-106.77 kg/da arasında belirlenmiştir. İncelenen tür ve karışımların ham protein, ADF, NDF, ADL oranları ve AEO değerleri sırasıyla %12.07-17.34, %25.94-33.17, %36.38-47.96, %4.74-6.68 ve 1.04-1.58 arasında değişmiştir. Diğer yalın ekilen tür ve karışımlarla kıyaslandığında, en yüksek yaş ot, kuru ot ve ham protein verimleri %30 yem bezelyesi+%70 tritikale karışımından elde edilmiştir. Sonuç olarak, bu karışım Kırşehir koşullarında kaliteli kaba yem üretimi için önerilebilir. | en_US |
dc.description.abstract | The aim of this study was to determine yield and quality characteristics of different mixture ratios of pea and triticale in Kırşehir conditions. In this study, Taşkent pea and Tatlıcak-97 triticale varieties were used as plant material. This work was conducted in a randomized block design in the field trial area of Ahi Evran University during the vegetation period of 2013-2014. Herbage, dry matter and crude protein yields of pure sowed and mixtures were determined between 1204.4-1908.9 kg, 315.4-792.8 kg and 51.80-106.77 kg per acre, respectively. Crude protein, ADF, NDF, ADL ratios and LER values of examined species and mixtures were ranged between 12.07-17.34%, 25.94-33.17%, 36.38-47.96%, 4.74-6.68%and 1.04-1.58 respectively. The highest herbage, dry matter and crude protein yields were obtained from 30%pea+70%triticale mixture when compared to other pure sowed species and mixtures. To conclude, this mixture can be suggested to produce high quality forage in Kırşehir conditions. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Ahi Evran Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Ziraat | en_US |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kırşehir koşullarında farklı yem bezelyesi (Pisum sativum l.)+tritikale (x triticosecale wittmack) karışım oranlarının ot verim ve kalitesinin belirlenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Determinetion of yield and quality of different pea (Pisum sativum l.)+triticale (x triticosecale wittmack) mixture rates under Kirşehir conditions | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.contributor.department | Enstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 48 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
dc.identifier.yoktezid | 474156 | en_US |