Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorGenç, Serdar
dc.contributor.authorÇetin, Berat
dc.date.accessioned2024-08-08T20:08:51Z
dc.date.available2024-08-08T20:08:51Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RsTBl6RWK25OBMIKtIgYYeLQb1Sf-i8Wu2lnz1Y8rQfzrCEAqQ5ERRtqE257AeIt
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/6251
dc.description.abstractÇalışmada, Kırşehir ilinde yetiştirilen 4050 baş Esmer ırka ait verim kayıtları değerlendirilmiştir. Süt verim özelliklerinden 305 gün süt verimi (305 GSV), laktasyon süresi (LS) ve kuruda kalma süresi (KKS) ve döl verim özelliklerinden ise buzağılama aralığı (BA) üzerinde durulmuştur. İlgili özellikler üzerine doğum yılı, laktasyon sırası, buzağılama mevsimi, işletme büyüklüğü ve buzağılama yaşının etkileri araştırılmıştır. 305 GSV, LS, KKS ve BA ilişkin tanımlayıcı istatistikler sırasıyla 4607,1±26,1, 362,24±1,63, 63,242±0,361 ve 396,11±1,51 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, hesaplanan fenotipik parametreler ıslah çalışmalarında seleksiyon kriteri olarak kullanılabileceği ve seleksiyondaki başarıyı arttırabileceği düşünülmektedir. Ayrıca bu değerin hesaplanması bölgede artık Esmer ırkı sığırlardan ziyade diğer süt sığırı ırklarının yetiştirilmeye başlandığı ve eğilimin bu yönde olabileceğini göstermektedir.en_US
dc.description.abstractIn the study, lactation records of 4050 Brown Swiss Dairy Cattles raised in Kırşehir province were evaluated. 305 days milk yield (305 DMY), lactation period (LP) and dry period (DP) from milk yield characteristics and calving interval (CI) from reproductive yield characteristics were emphasized. The effects of birth year, lactation order, calving season, farm size and calving age, which are thought to affect these characteristics, were investigated. Descriptive statistics of 305 DMY, LP, DP and CI were found to be 4607.1±26.1, 362.24±1.63, 63.242±0.361 and 396.11±1.51, respectively. As a result, it is thought that the calculated phenotypic parameters can be used as selection criteria in breeding studies and increase the success in selection. In addition, the calculation of this value shows that other dairy cattle breeds have started to be raised in the region rather than Brown Swiss cattle, and the trend may be in this direction.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherKırşehir Ahi Evran Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKırşehir'de yetiştirilen esmer sığırlarda bazı verim özelliklerine ait fenotipik parametre tahminlerien_US
dc.title.alternativePhenotypic parameter estimations of brown swiss dairy cattles breeding in Kırşehir provenceen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage40en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid751036en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster