Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorFilik, Gökhan
dc.contributor.authorAl-zubaıdı, Mohammed Khalaf Hasan
dc.date.accessioned2024-08-08T20:08:59Z
dc.date.available2024-08-08T20:08:59Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=a0OMTmEd_3mfOBxT8SiBTLX1hABBsrxXz2Y8lqssuKmJ16oSUmW069atMK-LLnid
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/6317
dc.description.abstractBu tez çalışması macar fiği ile çavdar yem bitkilerinin tek başına veya karışımlarından elde edilen silajlara Lactobacillus plantarum (LP) inokülasyonunun silaj kalitesi, fermantasyon, aerobik stabilite ve mikroorganizma gelişimi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma grupları macar fiği kontrol (MF), çavdar kontrol (Ç), macar fiği + çavdar kontrol (MFÇ), macar fiği + LP (MFLAB), çavdar + LP (ÇLAB), macar fiği + çavdar + LP (MFÇLAB) şeklinde oluşturulmuştur. LP bakterisi silajlara 1x109 kob/g oranında ilave edilmiştir. Araştırma grupları 6 grup, 5 tekerrür olmak üzere toplamda 30 adet silaj ile oluşturulmuştur. Hazırlanan silajlar laboratuvar ortamında 23 ± 2 ºC'de 90 gün boyunca muhafaza edilmiştir. Silolama döneminin sonunda açılan silajlara kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik analizler uygulanmıştır. Açım işlemleri tamamlanan silajlar 5 günlük aerobik stabilite testine tabi tutulmuştur. Araştırma neticesinde elde edilen bulgular incelendiğinde, LP kullanımının silajlarda lactobacilli yoğunluğunda beklenen etkiyi göstermediği fakat pH1 (açım sonrası pH değeri) ve pH2 (aerobik stabilite sonrası pH değeri) oranlarının düşmesinde, buna bağlı olarak arzu edilmeyen mikroorganizmaların gelişiminin engellenmesinde etkili olduğunu söylemek mümkündür.en_US
dc.description.abstractThis thesis was carried out to determine the effects of Lactobacillus plantarum (LP) inoculation on silage quality, fermentation, aerobic stability and microorganism growth in silages obtained from Hungarian vetch and rye fodder plants alone or from their mixtures. The research groups were formed as Hungarian vetch control (MF), rye control (Ç), Hungarian vetch + rye control (MFÇ), Hungarian vetch + LP (MFLAB), rye + LP (MLAB), Hungarian vetch + rye + LP (MFÇLAB). Lactobacillus plantarum lactic acid bacteria was added to the silages at a rate of 1x109 cfu/g. The research groups were formed with a total of 30 silages, 6 groups, 5 replications. The prepared silages were stored in a laboratory environment at 23 ± 2 ºC for 90 days. Chemical, physical and microbiological analyzes were applied to the silages opened at the end of the ensiling period. The silages, whose opening processes were completed, were subjected to a 5-day aerobic stability test. When the findings obtained as a result of the research are examined, it is possible to say that the use of LP does not have the expected effect on the lactobacilli density in silages, but it is effective in reducing the pH1 (pH value after opening) and pH2 (pH value after aerobic stability) ratios and, accordingly, preventing the growth of undesirable microorganisms.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherKırşehir Ahi Evran Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleMacar fiği ve çavdar karışımı silajlarında Lactobacillus plantarum kullanımının silaj kalitesi üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeThe effects of the use of Lactobacillus plantarum on silage quality in hungary vetch and rye mix silagesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage43en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid819286en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster