Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorSözen, Ömer
dc.contributor.authorSarıkaya, Oğuzhan
dc.date.accessioned2024-08-08T20:09:15Z
dc.date.available2024-08-08T20:09:15Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fl0Kw4p1rmMDotyKRdYv1B-83XoejyaqPZEhQ_9Fr7vdPzq6_ebpbgw3xHPtztDN
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/6443
dc.description.abstractBu çalışma, TAGEM / 16 / AR-GE / 55 nolu proje kapsamında Orta Kızılırmak Vadisi'nden toplanan ve morfolojik karakterizasyonu gerçekleştirilmiş 661 adet yerel kuru fasulye alt örneği içinden seleksiyon yöntemi ile seçilmiş 81 adet yerel kuru fasulye genotipi ile 4 adet kuru fasulye çeşidi olmak üzere 85 adet kuru fasulye genotipinin verim öğelerinin belirlenmesi ve verim öğeleri arasında ilişkilerin ortaya konulması amacıyla Kırşehir ekolojik koşullarında yürütülmüştür. 2018 yılında yürütlen çalışma Augmented deneme deseninde 4 tekerrürlü olarak kurulmuş olup çalışma süresince kuru fasulye genotiplerine ait 3'ü fenolojik olmak üzere 15 adet (bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide dal sayısı, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, bitkide biyolojik verim, tane dökme, bitkide tane verimi, yüz tane ağırlığı, baklada tane sayısı, bakla uzunluğu ve bakla ağırlığı) özelliğin verileri ortaya konulmuştur. Çalışma sonucunda en yüksek bitkide tane verimi, 65.57 g/bitki ile Kayseri ilinin Sarıoğlan ilçe merkezinden toplanan G-071 nolu genotipten elde edilirken en düşük bitkide tane verimi ise 4.26 g/bitki ile Sivas iline bağlı Gemerek ilçesinin Eğerci köyünden toplanan G-197 nolu genotipten elde edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, there are 81 local dry bean genotypes and 4 dry bean varieties selected by selection method among 661 local dry bean sub-samples collected from Middle Kızılırmak Valley within the scope of TAGEM / 16 / AR-GE / 55 project. It was carried out in Kirsehir ecological conditions in order to determine the yield criteria of 85 dry bean genotypes and to reveal the relationships between yield components. The study carried out in 2018 was made with 4 repetitions in the augmented trial pattern, and data of 15 properties (plant height, the first pod height, the number of branches per plant, the number of pods per plant, the number of seeds per plant, biological yield per plant, yield per plant, hundred seed weight, the number of seeds per pod, pod height and pod weight) 3 of which are phenological, of the dry bean genotypes were revealed during the study. As a result of this study, the highest seed yield per plant was obtained from the genotype numbered G-071 collected from the Sarıoglan district center of Kayseri province with 65.57 g plant-1, while the lowest seed yield per plant was obtained from the Egerci village of Gemerek district of Sivas province with 4.26 g plant-1. It was obtained from the G-197 numbered genotype.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherKırşehir Ahi Evran Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleOrta Kızılırmak vadisinden toplanan yerel kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) populasyonları içinden teksel seleksiyon metodu ile haten_US
dc.title.alternativeçeşit geliştirilmesi üzerine bir araştırmaen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage98en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid644211en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster