Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorŞahin, Aziz
dc.contributor.authorKıraç, Abdullah
dc.date.accessioned2024-08-08T20:10:55Z
dc.date.available2024-08-08T20:10:55Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=gyLHMouPes-CvnhRcjQsKQpmRFWkY1Z3sW438wcbcag8uAgjF6j4_qdFxGdJaziz
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/6668
dc.description.abstractBu araştırmada, farklı sıcaklık ve depolama süresinde depolanan Siyah Alaca ineklerin sütlerindeki somatik hücre sayıları DeLaval somatik hücre sayım cihazı kullanılarak belirlenmiştir. Bu amaçla 54 baş Siyah alaca ineğin sütlerinden yararlanılmıştır. Süt örnekleri SHS'na göre düşük (?215x103 hücre/ml) ve yüksek (>215x103 hücre/ml) olarak gruplandırılmıştır. Her bir süt örneği farklı sıcaklık (-20ºC, 4ºC, 21ºC, 36ºC) ve farklı depolama sürelerinde (taze süt, 2, 4, 6, 8, 10. saatler ve 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. gün) depolanmıştır. Birinci ve ikinci grup için logSHS ortalamaları 4.58±0,087 hücre/ml, 6.03±0.091 hücre/ml olarak belirlenmiştir. Çalışmada depolama sıcaklığı ile depolama süresinin (saat ve gün) logSHS üzerine etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0.01). Nitekim depolama sıcaklığının ve süresinin ilerlemesi ile birlikte logSHS artmıştır. Sonuç olarak, sütlerin SHS ve süt kalitesi bakımından -20ºC ve 4ºC'de depolanması gerektiği söylenebilir.en_US
dc.description.abstractThis study investigated the influence of storage temperature and storage time on Holstein cows milk somatic cell counts (SCC) determined using the DeLeval cell counter (DCC). For this purpose, 54 samples were used from Holstein cattle milk. Milk samples were grouped from high score (>215x103 cell/ml) to low score (?215x103 000cell/ml) according to SCC. Each milk sample was stored at different temperatures (-20ºC, 4ºC, 21ºC, 36ºC) and different storage time (fresh milk, 2, 4, 6, 8, 10. hour and 2, 3, 4, 5, 6, 7 and 8. days. The averages of logSCC were determined as 4.58±0.087 cells/ml for first group and 6.03±0.091 cells/ml for second group, respectively. In this study, the effects of storage temperature and storage time (hour and day) on logSCC were found to be statistically significant (P<0.01). Thus, logSCC was increased with the progress of storage temperature and storage time. As a results, milk samples in terms of SCC and milk quality should be said that it can sotorage in -20ºC and 4ºC'en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAhi Evran Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSiyah alaca ineklerin sütlerinde belirlenen somatik hücre sayısı üzerine depolama sıcaklığı ve süresinin etkisien_US
dc.title.alternativeThe effects of storage temperature and storage time on somatic cell count in raw milk of holstein cowsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage55en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid367715en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster