dc.contributor.advisor | Şahin, Aziz | |
dc.contributor.author | Kıraç, Abdullah | |
dc.date.accessioned | 2024-08-08T20:10:55Z | |
dc.date.available | 2024-08-08T20:10:55Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.uri | https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=gyLHMouPes-CvnhRcjQsKQpmRFWkY1Z3sW438wcbcag8uAgjF6j4_qdFxGdJaziz | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12513/6668 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada, farklı sıcaklık ve depolama süresinde depolanan Siyah Alaca ineklerin sütlerindeki somatik hücre sayıları DeLaval somatik hücre sayım cihazı kullanılarak belirlenmiştir. Bu amaçla 54 baş Siyah alaca ineğin sütlerinden yararlanılmıştır. Süt örnekleri SHS'na göre düşük (?215x103 hücre/ml) ve yüksek (>215x103 hücre/ml) olarak gruplandırılmıştır. Her bir süt örneği farklı sıcaklık (-20ºC, 4ºC, 21ºC, 36ºC) ve farklı depolama sürelerinde (taze süt, 2, 4, 6, 8, 10. saatler ve 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. gün) depolanmıştır. Birinci ve ikinci grup için logSHS ortalamaları 4.58±0,087 hücre/ml, 6.03±0.091 hücre/ml olarak belirlenmiştir. Çalışmada depolama sıcaklığı ile depolama süresinin (saat ve gün) logSHS üzerine etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0.01). Nitekim depolama sıcaklığının ve süresinin ilerlemesi ile birlikte logSHS artmıştır. Sonuç olarak, sütlerin SHS ve süt kalitesi bakımından -20ºC ve 4ºC'de depolanması gerektiği söylenebilir. | en_US |
dc.description.abstract | This study investigated the influence of storage temperature and storage time on Holstein cows milk somatic cell counts (SCC) determined using the DeLeval cell counter (DCC). For this purpose, 54 samples were used from Holstein cattle milk. Milk samples were grouped from high score (>215x103 cell/ml) to low score (?215x103 000cell/ml) according to SCC. Each milk sample was stored at different temperatures (-20ºC, 4ºC, 21ºC, 36ºC) and different storage time (fresh milk, 2, 4, 6, 8, 10. hour and 2, 3, 4, 5, 6, 7 and 8. days. The averages of logSCC were determined as 4.58±0.087 cells/ml for first group and 6.03±0.091 cells/ml for second group, respectively. In this study, the effects of storage temperature and storage time (hour and day) on logSCC were found to be statistically significant (P<0.01). Thus, logSCC was increased with the progress of storage temperature and storage time. As a results, milk samples in terms of SCC and milk quality should be said that it can sotorage in -20ºC and 4ºC' | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Ahi Evran Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Ziraat | en_US |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Siyah alaca ineklerin sütlerinde belirlenen somatik hücre sayısı üzerine depolama sıcaklığı ve süresinin etkisi | en_US |
dc.title.alternative | The effects of storage temperature and storage time on somatic cell count in raw milk of holstein cows | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.contributor.department | Enstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalı | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 55 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
dc.identifier.yoktezid | 367715 | en_US |