Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorŞahin, Aziz
dc.contributor.authorKaşıkcı, Muzaffer
dc.date.accessioned12.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-11T21:55:37Z
dc.date.available12.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-11T21:55:37Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRnNE5ESXdNQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/677
dc.description.abstractBu çalışmada, Esmer ineklerde somatik hücre sayısı (SHS) ile süt kompozisyonu arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Toplam 128 baş Esmer inekten 2012 Kasım ve Mayıs aylarında toplanan çiğ süt örnekleri SHS’na göre iki gruba ayrılmıştır. SHS’na göre süt örnekleri Türk Gıda Kodeksine ilgili tebliğinde belirtilen SHS üst limitine göre düşük (?500 000 hücre/ml) ve yüksek (>500 000 hücre/ml) olarak gruplandırılmıştır. Birinci ve ikinci grup için SHS ortalamaları 10.444±0,073hücre/ml, 10.820±0,088hücre/ml olarak belirlenmiştir. Birinci grupta kuru madde, yağsız kuru madde, yağ, protein, laktoz oranları ve standart hataları sırası ile %13,3±0,60; %8,3±0,21; %4,5±0,61; %3,0±0,14 ve %4,7±0,07 olarak tespit edilmiştir. İkinci grupta ise, aynı özellikler ile ilgili ortalamalar sırası ile %13,7±0,17; %7,9±0,10; %5,8±0,14; %3,0±0,06 ve %4,1±0,05 olarak hesaplanmıştır. Birinci grupta SHS ile kuru madde, yağsız kuru madde, yağ, protein ve laktoz içerikleri arasındaki ilişkilerin önemsiz olduğu saptanmıştır. İkinci grupta ise SHS ile yağsız kuru madde (r=-0,109), protein (r=0,145), laktoz (r=-0,490) içerikleri arasındaki korelasyonlar önemli bulunmuştur. Sonuç olarak, artan somatik hücre sayısından, süt laktoz, protein ve yağsız kuru madde içeriğinin anlamlı olarak etkilendiği belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThe aim of the present research was to determine the relationship between somatic cell count (SCC) and milk composition. Milk samples were collected in November and May in 2012. In the study, 128 milk samples from Brown Swiss cattle, divided into two groups. They were arranged from low score (≤500 000cell/ml) to high score (>500 000cell/ml) according to the Turkish Food Codex upper limit. The averages of SCC were determined as 10.444±0.073cells/ml for first group and 10.820±0.088cells/ml for second group, respectively. In the one group dry matter, non fat dry matter, fat, protein, lactose levels and standard errors were determined as 13.3±0.60%, 8.3±0.21%, 4.5±0.61%, 3.0±0.14% and 4.7±0.07%, respectively. The other group same traits were calculated 13.7±0.17%, 7.9±0.10%, 5.8±0.14%, 3.0±0.06% and 4.1±0.05%, respectively. Significant correlations were found between SCC and non fat dry matter (r=-0.109) protein (r=0.145), lactose (r=-0.490) in the second group. But, non significant correlations were determined between SCC and dry matter, non fat dry matter, fat, protein and lactose in the first group. As a result, increasing of the number of somatic cells, milk, lactose, protein, and fat-free dry matter content was determined to be significantly affected.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectOrtak Disiplinleren_US
dc.titleEsmer İneklerde Somatik Hücre Sayısı ve Bazı Çiğ Süt Parametreleri Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeRelationships Between Somatic Cell Count and Some Raw Milk Paramaters of Brown Swiss Cattleen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalTürk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisien_US
dc.contributor.departmentKırşehir Ahi Evran Üniversitesien_US
dc.identifier.volume2en_US
dc.identifier.issue5en_US
dc.identifier.startpage220en_US
dc.identifier.endpage223en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster