Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorFilik, Gökhan
dc.contributor.authorDakheel, Jasım Mohammed Dakheel
dc.date.accessioned2024-08-08T20:11:26Z
dc.date.available2024-08-08T20:11:26Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RsTBl6RWK25OBMIKtIgYYQf08AKVIBiRi3JGPXIjeDr06OEeu_Pco9DoGzueHjzw
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/6933
dc.description.abstractBu çalışma yulaf (Avena sativa L.) bitkisinden hazırlanan silajlara Lactobacillus plantarum laktik asit bakterisi inokülasyonunun silaj fermantasyonu, mikroorganizma gelişimi ve aerobik stabilite üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada silaj materyali katkı maddesi ilave edilmeden veya farklı dozlarda L. plantarum MF098786 ilave edilerek silolanmıştır. Çalışma grupları katkısız yulaf (kontrol, YK), yulaf + L. plantarum 106 kob/g (LAB6), yulaf + L. plantarum 108 kob/g (LAB8) ve yulaf + L. plantarum 109 kob/g (LAB9) şeklinde oluşturulmuştur. Her grupta 5 silaj olmak üzere toplamda 20 adet silaj hazırlanmıştır. Laboratuvar koşullarında 20±2 ºC'de muhafaza edilen silajlar 90. günde açılarak fiziksel ve kimyasal analizler gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre silajlarda LAB6, LAB8 ve LAB9 gruplarında pH, ADF ve NDF düzeylerinin kontrol grubuna göre düştüğü ve kuru madde kaybının azaldığı, gruplar arasındaki farklılıkların önemli olduğu belirlenmiştir. Toplam çözünebilir madde (TÇM) miktarında ise gruplar arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur. Maya ve küf oluşumunun hem aerobik stabilite testi sonrasında hem de açım sonrası silajlarda kontrol grubuna göre önemli ölçüde engellendiği belirlenmiş olup, silajlarda lactobacilli yoğunluğunda önemli bir artış olmadığı saptanmıştır.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the effects of Lactobacillus plantarum lactic acid bacteria inoculation on silage prepared from oat (Avena sativa L.) plant on silage fermentation, microorganism growth and aerobic stability. In the study, silage materials were ensiled without adding additives or by adding L. plantarum MF098786 at different doses. Study groups were formed as pure oats (control, YK), oat + L. plantarum 106 cfu/g (LAB6), oat + L. plantarum 108 cfu/g (LAB8) and oat + L. plantarum 109 cfu/g (LAB9). A total of 20 silages were prepared, with 5 silages in each group. The silages kept at 20±2 ºC in laboratory conditions were opened on the 90th day and chemical and physical analyzes were carried out. According to the findings obtained because of the analyzes, it was observed that the pH, ADF, NDF levels, and the dry matter loss decreased in silages. The differences between the groups in the amount of total soluble matter (TSM) were found to be significant. It was observed that yeast and mold formation were significantly inhibited both after the aerobic stability test and in the post-starving silages compared to the control group, and it was determined that there was no significant increase in the lactobacilli density in the silages.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherKırşehir Ahi Evran Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleYulaf silajında Lactobacillus plantarum kullanımının silaj kalitesi üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeThe effects of the use of Lactobacillus plantarum in oat silage on silage qualityen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage50en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid759594en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster