Yulaf ve macar fiğ silajında Lactobacillus brevis kullanımının silaj kalitesi üzerine etkileri
Özet
Bu çalışma, macar fiğ, yulaf ve karışımlarından elde edilen silajlara Lactobacillus brevis (LB) inokülasyonunun fermantasyon, aerobik stabilite ve mikroorganizma gelişimi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışma kapsamında silaj materyalleri yalın veya karışım halinde silolanmıştır. Araştırmada silaj grupları macar fiğ kontrol (MFK), yulaf kontrol (YUK), macar fiğ + yulaf kontrol (MFYK), macar fiğ + LB (MFLAB), yulaf + LB (YLAB) ve macar fiğ + yulaf + LB (MFYLAB) şeklinde oluşturulmuştur. Laktik asit bakterisi silajlar 1x106 kob/g oranında ilave edilmiştir. Deneme grupları 6 grup, 5 tekerrür ve toplamda 30 adet silaj ile oluşturulmuştur. Hazırlanan silajlar laboratuvar ortamında 23 ± 2 ºC'de 90 gün boyunca muhafaza edilmiştir. Silolama döneminin sonunda açılan silajlara kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik analizler uygulanmıştır. Açım işlemleri tamamlanan silajlar 5 günlük aerobik stabilite testine tabi tutulmuştur. Araştırma sonunda elde edilen bulgulara göre macar fiğ ve yulaf silajlarında Lactobacillus brevis kullanımının istenmeyen mikroorganizma gelişimini önemli ölçüde engellediği, silajların fermantasyon özelliklerini iyileştirerek aerobik stabilitelerinin iyileşmesinde etkili olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Aerobik Stabilite, Lactobacillus brevis, Macar Fiğ, Silaj Fermantasyonu, Yulaf This study was carried out to determine the effects of Lactobacillus brevis (LB) inoculation in silages obtained from hungarian vetch, oats and their mixtures on fermentation, aerobic stability, and microorganism growth. Within the scope of the study, silage materials were ensiled as either plain or mixed. In the study, silage groups were formed as hungarian vetch control (MFK), oat control (YUK), hungarian vetch + oat control (MFYK), hungarian vetch + LB (MFLAB), oat + LB (YLAB) and hungarian vetch + oat + LB (MFYLAB). Lactic acid bacteria silages were added at the rate of 1x106 cfu/g. Experimental groups were formed with 6 groups, 5 replications and a total of 30 silages. The prepared silages were stored in a laboratory environment at 23±2 ºC for 90 days. Chemical, physical, and microbiological analyzes were applied to the silages opened at the end of the ensiling period. The silages, whose opening processes were completed, were subjected to a 5-day aerobic stability test. According to the findings obtained in the study, it was determined that the use of Lactobacillus brevis in Hungarian vetch and oat silages significantly inhibited the growth of unwanted microorganisms and was effective in increasing the aerobic stability of the silages by improving their fermentation properties. Keywords: Aerobic Stability, Lactobacillus brevis, Hungarian Vetch, Silage Fermentation, Oat
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=sELqxhTlFGAjsbjOuuiyCFGNYy1Wc5jK8H2fqJuo6eB9lYbhjv07YiDj4ifVVSZohttps://hdl.handle.net/20.500.12513/6934
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [651]