Yumurtacı bıldırcın rasyonuna tarhana ilavesinin yumurta verimi ve kalite kriterleri üzerine etkileri
Özet
Bu çalışmanın amacı, büyütme yemine probiyotik kaynağı olarak farklı dozlarda tarhana ilavesinin Japon bıldırcınlarında yumurta verim parametreleri ve yumurta kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemektir. Denemede 10 haftalık yaşta yumurtacı Japon bıldırcınları kullanılmıştır. Deneme 56 gün sürmüştür. Denemede bıldırcınlar 3 gruba ayrılarak her grupta 8 tekerrür olacak şekilde yerleştirilmişlerdir. Çalışmada 96 adet Japon bıldırcını kullanılmıştır. Muamele grupları; 1) Kontrol grubu, 2) T1 (%0.25 Tarhana ilaveli yem), 3) T2(%0.50 Tarhana ilaveli yem) olarak ayarlanmıştır. Deneme 60 x 35 x 97 cm boyutlarında nipel suluklu cimuka marka yumurtacı bıldırcın kafeslerinde yürütülmüştür. Yem tüketimleri ve yemden yararlanma oranları haftalık tartımlarla hesaplanmıştır. Yumurtalar günlük toplanmış ve tartılmıştır. Yumurta analizleri Salı günleri yapılmış ve her pazartesi toplanan yumurtalar tartılarak 1 gün süreyle bekletilmiş ve iç dış kalite özellikleri belirlenmiştir. Çalışma sonunda yeme farklı dozlarda tarhana ilavesinin % yumurta verimi, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranını, yumurta iç ve dış kalite özelliklerini etkilemediği belirlenmiştir. % 0,5 tarhana ilavesinin roche renk skala değerini (Sarı değeri) kontrol grubuna göre arttırdığı %1 düzeyinde tarhana ilavesinin kırılma direncini düşürdüğü belirlenmiştir. Sonuç olarak %0,5 tarhana ilavesinin yumurta performansını etkilemeksizin yumurta sarı rengini arttırmak için kullanılabileceği belirlenmiştir Eylül 2019, 37 Sayfa Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Tarhana, Probiyotik The aim of this study was to determine the effects of dietary tarhana supplementation as a probiotic source at different doses on egg yield parameters and egg quality characteristics in Japanese quails. Japanese quails were used at the age of 10 weeks. The experiment lasted 56 days. The quails were divided into 3 groups and 8 replicates and 96 Japanese quails were used in the study. Treatment groups; 1) The control group, 2) T1 (0.25% Tarhana added feed), 3) T2 (0.50% Tarhana added feed). The experiment was conducted in cimuka brand laying quail cages with 60 x 35 x 97 cm dimensions. Feed consumption and feed conversion ratio were calculated by weekly. The eggs were collected daily and weighed. Egg analyzes were performed on Tuesdays and eggs collected every Monday were weighed and kept for one day and internal and external quality characteristics were determined. At the end of the study, it was determined that dietary tarhana suplementation in different doses did not affect the egg yield, feed consumption and feed utilization rate, internal and external quality characteristics of the eggs. It was determined that adding 0.5% tarhana supplementation increased the roche color scale value (Yellow value) compared to the control group and adding 1% tarhana decreased the fracture resistance. As a result, it was determined that addition of 0.5% tarhana can be used to increase egg yellow color without affecting egg performance. September 2019, 37 Pages Keywords: Quail, Tarhana, Probiotics
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=npGs9H39x7G6401x51yqpDCTUHLpzbUMhuL8OlR3fIIh52Z3ugVa31YPFGYjZGz0https://hdl.handle.net/20.500.12513/6935
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [651]