Silajın Aerobik Stabilitesini Etkileyen Faktörler ve İyileştirme Stratejileri
Özet
Aerobik stabilite, açılan bir silajın ısınmadan ve bozulmadan kaldığı sürenin uzunluğu olarak tanımlanmaktadır. Silaj içine fermantasyon döneminde daha az olmakla birlikte, özellikle yemleme döneminde yoğun bir oksijen girişi meydana gelmektedir. Bu durum silajın bozulmasına neden olan maya, küf ve aerobik mikroorganizmaların aktif hale gelmesine ve sonuçta stabilitenin düşmesine sebep olmaktadır. Bunun bir sonucu olarak da silajda sıcaklık artışı, pH'da yükselme ve kuru madde kaybı meydana gelmektedir. Silajların aerobik stabilitesini etkileyen faktörleri dört başlık altında toplamak mümkündür: (1) Silajlık materyalin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri, (2) silajlık materyalin doldurulması ve silaj yoğunluğu, (3) silaj katkı maddeleri ve fermantasyon, (4) silajın hayvanlara yedirilmesindeki uygulamalar. Bu makalede silajların aerobik stabilitesini etkileyen faktörler ile stabiliteyi iyileştirme stratejileri tartışılmıştır Aerobic stability (silage life), and from the pop-up remains intact as a silage warming is defined as the length of time. Although oxygen input into silage is insignificant at fermentation stage or during fermentation this entrence is excessives during feeding. This case causes activation of yeast, mould, and aerobic microorganisms which leads to deterioration of silage. Consequently silage temperature and pH increases with lost of dry matter. As a result of these, increase in temperature, rise in pH, and loss of dry matter in silage occurs. Factors affecting the aerobic stability of silage can be grouped under four headings: (1) Physical, chemical and microbiological properties of silage material, (2) filling of silage material and silage density, (3) silage additives and fermentation, (4) feeding management. In this review factors affecting the aerobic stability of silage, and strategies for improving it were discussed