Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSözen, Ömer
dc.contributor.authorKaradavut, Ufuk
dc.date.accessioned12.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-11T21:57:24Z
dc.date.available12.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-11T21:57:24Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1302-4310
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpVd01ESXdNQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/806
dc.description.abstractBu çalışma, Hatay iline bağlı yerel bakla yetiştiriciliğinin yapıldığı 10 adet ilçe ile bu ilçe sınırları içindeyer alan 52 adet tarladan alınan yerel bakla genotiplerinin bazı fenolojik ve morfolojik özelliklerini belirlemekamacıyla 2009-11 yılları arasında Hatay ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Çalışmada bitki boyu, ilk baklayüksekliği, bitkide bakla sayısı, bakla boyu, baklada tane sayısı, yüz tane ağırlığı (YTA), tane verimi,çiçeklenme süresi, ilk bakla bağlama süresi, stoma sayısı, stoma genişliği, stoma uzunluğu, stoma indeksi,epidermal hücre sayısı gibi özellikler belirlenmiştir. Lokasyonlara göre bakla genotiplerinde bitki boyunun178-212 cm, ilk bakla yüksekliğinin 23-30 cm, bakla sayısının 23.6-32.1 adet, baklada tane sayısının 2.74.1 adet, yüz tane ağırlığının 137-158 g, 236.1-313.6 kgda-1arasında değiştiği tespit edilmiştir. Sonuçolarak ekolojik faktörlerin çeşitlilik konusunda ciddi etkisinin olduğu ve bitkilerin büyüme ve gelişmelerindefarklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bu farklılıkların ıslah çalışmalarında kullanılabileceği veözellikle dayanıklılık çalışmalarında bizlere yol gösterici olabileceği anlaşılmaktadıren_US
dc.description.abstractThis study was conducted in the ecological conditions of Hatay/Turkey in 2009-2011 to determine somephenological and morphological characteristics of faba bean cultivation conducted in 52 fields in 10 districtswithin the boundaries of the district’s faba bean genotypes. The study was to determine characteristics suchas plant height, first pod height, number of pods per plant, pod length, pod seed number, hundred beanweight, grain yield, flowering time, first pod formation time, stomata number, stomata width, stoma length,stomata index and the number of epidermal cells. According to the location, results ranged between 178212 cm plant height, first pod height of 23-30 cm, pod number of 23.6-32.1 units, 2.7-4.1 units of seed perpod, a hundred weights of 137-158 g, and 236.1-313.6 kg da-1. To conclude, it was found that ecologicalfactors had a significant effect on varieties and there were differences between plants’ growth anddevelopment. It is understood that these obtained differences can be used for breeding studies and can beinstructive specifically for persistence studiesen_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.titleTürkiye’nin Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Bakla Genotiplerinin Fenolojik ve Morfolojik Özelliklerinin İncelenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of Morphological and Phenological Properties of Faba Beans Grown in Eastern Mediterranean Region of Turkeyen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalTarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisien_US
dc.contributor.departmentKırşehir Ahi Evran Üniversitesien_US
dc.identifier.volume25en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage209en_US
dc.identifier.endpage217en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster