Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTuncer, Kasım
dc.contributor.authorKul, Ertuğrul
dc.contributor.authorŞahin, Ahmet
dc.date.accessioned12.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-11T21:57:35Z
dc.date.available12.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-11T21:57:35Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2528-9675
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWprME5UZ3dNQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/947
dc.description.abstractBu araştırma, TR71 bölgesinden elde edilen sütlerin kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Kasım 2013 ve Eylül 2014 tarihleri arasında Kırşehir, Aksaray, Nevşehir ve Niğde illerinde bulunan 22 adet süt toplama tankından süt örnekleri alınmıştır. Süt bileşenleri üzerine il ve örnek alma mevsiminin etkisi incelenmiştir. Araştırmada ortalama yağ, protein, yağsız kuru madde (YKM), yoğunluk, refraktif indis, pH ve asitlik (°SH) değerleri sırasıyla % 3.62±0.010, % 3.22±0.029, % 8.32±0.008, 27.47±0.035 g cm-3, 9.55±0.006, 6.45±0.009 ve9.8±0.071olarak belirlenmiştir. Yağ (P=0.002), YKM (P=0.011), yoğunluk (P=0.014) ve refraktif indis (P<0.001) değerleri en yüksek Kırşehir ilinde belirlenmiştir. En yüksek pH Kırşehir ilinde belirlenirken, en düşük Nevşehir ilinde belirlenmiştir(P<0.001). SH ise en düşük Kırşehir, en yüksek ise Nevşehir ilinde tespit edilmiştir (P<0.001). Protein değerleri için iller arasındaki fark istatistiki olarak önemsizdir. İncelenen özelliklerden yağ, protein ve refraktif indis değerleri Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği’ne uygun olmasına karşın; YKM, yoğunluk, pH ve °SH değerleri ise ilgili tebliğde belirtilen sınırların dışındadır.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the milk quality characteristics of milk obtained from TR71 Region. To do that, the raw milk samples were collected from 22 milk collection bulks in Kırşehir, Aksaray, Nevşehir ve Niğde provinces between November 2013 and September 2014. The effects of province and season on milk components were examined. In the study, mean fat, protein, solids-non-fat (SNF), density, refractive index, pH and acidity (°SH) were found as 3.62±0.010%, 3.22±0.029%, 8.32±0.008%, 27.47±0.035 g cm-3, 9.55±0.006, 6.45±0.009 and 9.98±0.071, respectively. The highest fat (P=0.002), SNF (P=0.011), density (P=0.014), refractive index (P<0.001) were determined in Kırşehir province. While the highest pH was determined in Kırşehir, but the lowest in Nevşehir (P<0.001). °SH value was found the lowest in Kırşehir, and the highest in Nevşehir province (P<0.001). Differences among provinces for protein values were statistically insignificant. Fat, protein and refractive index values within the milk quality characteristics, were consistent with Turkish Food Codex; but SNF, density, pH and °SH were out of the limits specified in the relevant notification.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.subjectTarımsal Ekonomi ve Politikaen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectSütçülük ve Hayvan Bilimlerien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectToprak Bilimien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectOrtak Disiplinleren_US
dc.subjectAgronomien_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.titleTR71 bölgesindeki süt sığırı işletmelerinden toplanan çiğ sütlerin bazı kalite özelliklerinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of some quality characteristics of raw milk samples collected from dairy farms in TR71 regionen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalMediterranean Agricultural Sciencesen_US
dc.contributor.departmentKırşehir Ahi Evran Üniversitesien_US
dc.identifier.volume30en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage65en_US
dc.identifier.endpage69en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster