Kırşehir İli Kentsel Alanda Hane Halkının Kanatlı Et Tüketim Alışkanlıklarının ve Satın Alma Kararını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi
Özet
Kanatlı eti üretimi ve tüketimi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda artmıştır. Bu artışa neden olan tüketicinin davranışı incelenmeye değer alan olarak görülmektedir. Çalışma Kırşehir ili kentsel alanda yürütülmüştür. Hane halkının tüketim alışkanlıklarını ortaya koymak, satın almaya etki eden faktörleri ve geliri bakımından tüketim tercihleri arasında farklılık olup olmadığını tespit etmek amacıyla geliştirilen anket, gayeli örnekleme yöntemi ile belirlenen 324 hane halkına yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Elde edilen veriye ki-kare analizi uygulanmıştır. Sonuçlara göre hane halkı en fazla tavuk etini tercih etmektedir (% 94,6). Kişi başı ortalama tavuk eti tüketimi 5,08 kg/yıl olarak hesaplanmış ve bu miktarın 16,1 kg/yıl olan Türkiye ortalamasının çok altında olduğu tespit edilmiştir. Hane halkının satın almasını en fazla etkileyen faktörler, tavuk etine kolay ulaşabilmesi ve fiyatının uygun olmasıdır. Tüketiciler satın alma noktalarında fiyat karşılaştırması yapmalarına rağmen fiyat farklılığı satın alma miktarını etkilememektedir. Sonuç olarak Kırşehir hane halkının tavuk etinin sağlıklı ve besleyiciliği yönünde bilgilendirilmesi tüketim miktarını arttıracaktır. In recent years poultry meat production and consumption have increased in our country as well as in the world. The behavior of consumer causing this increase, seems to be worthy of investigation. The study was conducted in the urban area of Kırşehir province. A survey was developed and applied to 324 households who are selected by purposive sampling, to identify the consumption habits of them, to determine the factors affecting purchase decision and to examine whether there is any difference between consumption preferences in terms of household income. Chi-square analysis was applied to obtained data. According to the results, chicken meat is the most preferred poultry meat (94.6 %). It was calculated that the average consumption of chicken per person is 5,08 kg/year and it was determined that this amount is well below Turkey's average of 16,1 kg/year. Factors that affecting purchasing decision, are easy to reach chicken meat and affordable price. Eventhough consumers compare prices at the purchasing point, but it is seen that the price changes do not affect the amount of purchasing. As a result, if households are informed that chicken meat is healthy and nutritious, the amount of consumption will increase at Kırşehir.