Pleurotus Djamor Mantarı Yetiştirme Ortamı Hazırlığında Kullanılan Fenolik İçeriği Yüksek Tarımsal Atıkların Mantarın Verimi Ve Bazı Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi
Citation
Melike Kübra Karabacak, Pleurotus Djamor Mantarı Yetiştirme Ortamı Hazırlığında Kullanılan Fenolik İçeriği Yüksek Tarımsal Atıkların Mantarın Verimi Ve Bazı Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi (Yüksek Lisans Tezi), Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi,2024.Abstract
Bu çalıĢmada, Pleurotus djamor (Rumph. ex Fr.) Boedijn mantarının ihtiyaçları
hakkında daha geniĢ bir veri yelpazesi sunmak amacıyla, üretimde kullanılan substratların
mantar verimi, besin içeriği ve antioksidan aktivitesi arasındaki iliĢkinin belirlenmesi
hedeflenmiĢtir. Ayrıca farklı substratların biyolojik etkinlik, mantarın Ģapka özellikleri de
araĢtırılmıĢtır. Bu amaçla P. djamor, çay atığı (ÇA), zeytin pirinası (ZP), üzüm posası (ÜP),
yeĢil ceviz kabuğu (YCK) ve buğday samanı (BS) üzerinde yetiĢtirilmiĢtir. Atıkların bozunma
süreci, 90 günlük yetiĢtirme periyodu boyunca karakterize edilmiĢ ve sonuçlar, misel
büyümesi ve verimi karĢılaĢtırılarak aralarındaki iliĢkiler belirlenmiĢtir. BS8:ZP2, daha kısa
ürün döngüsü (23.6 gün), BS8:ÇA2 yüksek verim (213 g/kg) ve biyolojik etkinlik (BE%)
(%71) ile P. djamor için en iyi substratlar olarak belirlenmiĢtir. Kimyasal analizler, P.
djamor‘un kültivasyonu sırasında substratların pH, C:N oranı, azot ve kül içeriğindeki artıĢı
doğrulamıĢtır. Ayrıca, farklı ortamlarında yetiĢtirilen Ģapkalar, yüksek protein (%15.17-
26.25), kül (%6.13–8.77) ve karbonhidrat (%64.88–74.81), toplam fenolik içerik (21.74-34.41
mg gallik asit eĢdeğeri (GAE)) ve düĢük yağ içeriği (%1,24-%1,56) sergilemiĢtir. ÇalıĢma,
üretimde kullanılan farklı substratların mantar verimi, kalitesi ve besin içeriğinde etkili
olduğunu ve baĢarılı bir P. djamor yetiĢtiriciliğine hâkim olan temel faktörlerin içeriğine
sahip olduğunu ortaya koymuĢtur.
Collections
- Tez Koleksiyonu [651]