İleri düzey kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotiplerinin agro-morfolojik ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Abstract
Bu çalışma, Kelkit Vadisi ve Karadeniz Bölgesi ile Artvin ve Kırşehir illerinden toplanmış ve ileri düzeye kadar getirilmiş yerel kuru fasulye genotipleri içinden Çeşit Verim Denemelerinin bir lokasyonu olan Kırşehir ilinde standart çeşitlerle beraber agro-morfolojik özellikleri bakımından öne çıkabilecek aday/adayların belirlenmesi amacıyla 2018 yılında yürütülmüştür. Bu kapsamda 26'sı yerel kuru fasulye genotipi ve 4'ü standart çeşit (Göynük 98, Yunus 90, Zülbiye ve Önceler 98) olmak üzere 30 adet kuru fasulye materyali kullanılmıştır. Çalışmada incelemeye alınan kuru fasulye genotiplerinin agro-morfolojik özelliklerinin belirlenmesinin yanında bazı kalite özellikleri de ortaya konulmuştur. Kırşehir ilinde yürütülen Çeşit Verim Denemesi sonucunda araştırmada yer alan kuru fasulye genotiplerinin dekara tane verim değerlerinin 80.17-153.61 kg/da arasında değişim gösterdiği ve en yüksek dekara tane veriminin Artvin ili Ardanuç ilçesi Peynirli köyünden toplanarak ileri düzeye kadar getirilen A.27 genotipinden elde edildiği görülmüş olup bunun yanında tüm kuru fasulye genotiplerinin protein değerlerinin ise %20.41 (YUNUS 90) - 22.14 (G.K.2009/327) arasında değerlere sahip oldukları belirlenmiştir. This research is carried out on the purpose of identify the candidate/s which become prominent in regard of both standart varieties and agro-morphological propeties, in 2018, in Kırsehir city which is one of the locations of Variety Yield Trials out of genetypes of domestic beans harvested, brought, and advanced from Kelkit Valley and Karadeniz Regions, and Artvin and Kırşehir cities. In this context 30 pieces of beans materials which are consisted 26 domestic beans genotypes and 4 standart varieties (Göynük 98, Yunus 90, Zülbiye, and Önceler 98) were used. In the research, some quality features of ispected beans genotypes are presented in addition to their agro-morphological properties. On the result of Variety Yield Trial carried out in Kırşehir, the yield of a seed to decare of searched bean genotypes are determined to show an alteration as 80.17-153.61 kg da-1, and maximum output got from A.27 genotype which is harvested and developed in Artvin City, Ardanuç District, Peynirli Village, while protein values of all bean genotypes are determined to be as 20.41 (YUNUS 90) - 22.14 (G.K.2009/327)%.
URI
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fl0Kw4p1rmMDotyKRdYv1JveLrfFKmS8ant47ehCCXuspJYmgY_xwuNXWMdxGn9zhttps://hdl.handle.net/20.500.12513/6085
Collections
- Tez Koleksiyonu [651]