Tritikale silajında Lactobacillus brevis kullanımının silaj kalitesi üzerine etkileri
Özet
Bu tez çalışması tritikale (Triticosecale wittmack) silajına ev yapımı turşudan izole edilen Lactobacillus brevis (LB) MF098783 laktik asit bakteri suşunun inokulant olarak kullanımı, silaj kalitesi, aerobik stabilitesi ve mikroorganizma gelişimi üzerine etkileri araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Çalışma grupları; kontrol (T), Lactobacillus brevis laktik asit bakteri suşu gruplarından LB 106 (TLAB6), LB 108 (TLAB8) ve LB 109 (TLAB9) olmak üzere toplamda 4 grup olacak şekilde oluşturulmuştur. Tritikale hasılı hamur olum döneminde hasat edilip, 5 tekrarlı 1 kg'lık poşetlere vakumlanarak 90 gün fermantasyona bırakılmıştır. Fermantasyon sonrası silaj örneklerinde kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Kimyasal analiz sonuçlarından besin madde içerikleri, aerobik stabilite, suda çözünebilir karbonhidrat, fiziksel analizlerden pH1 (açım sonrası pH ölçümleri), sıcaklık, L, a, b, chroma, h değerleri içerisinde sadece fiziksel analizlerden pH1 ve sıcaklık değerleri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P<0.05). pH1 değerleri sırasıyla 5.60, 4.95, 4.99, 4.88 olarak bulunmuştur. Mikrobiyolojik analizlerde: laktik asit, maya-küf ve aerobik stabilite sonrası maya-küf analizleri istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Laktik asit bakteri sayıları sırasıyla 2.88, 0.00, 1.30 ve 2.11 log10 kob/g KM olarak belirlenmiş olup, silajlarda açım sonrası ve aerobik stabilite sonrası analizlerde küfe rastlanmamıştır. Sonuç olarak, tritikale silajında LB ilavesi istenmeyen mikroorganizma ve maya gelişimini engellemeye katkı sağlamıştır. This thesis was carried out to investigate the effects of Lactobacillus brevis (LB) MF098783 lactic acid bacteria strain isolated from homemade pickle to triticale (Triticosecale wittmack) silage as inoculant, silage quality, aerobic stability and microorganism growth. Working groups; control (T), Lactobacillus brevis lactic acid bacteria strain groups LB 106 (TLAB6), LB 108 (TLAB8) and LB 109 (TLAB9) were formed as a total of 4 groups. The dough with triticale was harvested during the ripening period, vacuumed into 1 kg bags with 5 repetitions and left to ferment for 90 days. After fermentation, chemical, physical and microbiological analyzes were performed on silage samples. Among the chemical analysis results, nutrient content, aerobic stability, water-soluble carbohydrates, physical analysis pH1 (post-opening pH measurements), temperature, L, a, b, chroma, h values were found to be statistically significant only from physical analysis (P). <0.05). pH1 values were found as 5.60, 4.95, 4.99, 4.88, respectively. In microbiological analysis: lactic acid, yeast-mold and yeast-mold analyzes after aerobic stability were found to be statistically insignificant (P>0.05). The lactic acid bacteria counts were determined as 2.88, 0.00, 1.30 and 2.11 log10 cfu/g DM, respectively, and no mold was found in the silages in post-exposure and post-aerobic stability analyzes. As a result, the addition of LB in triticale silage contributed to the prevention of unwanted microorganism and yeast growth.
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=S2eMu1TIwY_v4mYv58xArzEs6UC80XJfHdX4_obGR1GxSgyk7KIC9ippmEbrWLX3https://hdl.handle.net/20.500.12513/6770
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [655]