Hayvancılık yapılan işletmelerde insan kaynakları yönetiminin uygulaması
Özet
Bu araştırmanın amacı, işletmelerinin en kıymetli kaynağı olan çalışanlarının insan kaynakları uygulamaları hakkındaki görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmaya Kırşehir İli genelinde faaliyette bulunan 76 adet hayvancılık işletmesi çalışanlarından 224 birey katılmıştır. Araştırmaya katılanlara yapılan anket ile sosyo-demografik durumları ve insan kaynakları uygulamaları hakkındaki görüşleri alınmıştır. Katılımcıların yaş ortalama 42,4'dür. Hayvancılık işletmesi çalışanlarının firmada çalışma süresi ortalamaları 9,3 yıldır. İş hayatındaki çalışma süresi ortalamaları 14,5 yıldır. Araştırma kapsamında 10 hayvancılık işletmesi çalışanının 6 tanesi ortaokul ve 4 tanesi ilkokul mezunudur. Araştırma yapılan hayvancılık işletmesinde insan kaynaklarını belirleyen birimin bulunmadığı, personel ihtiyacının internet üzerinden başvuru yapanların içinden seçilerek gerçekleştirildiği, görüşme sonrasında mülakat olmak üzere bu aşamalar gerçekleştirildiği, personel seçiminde alınacak adayın görüşmeye çağrıldığını ve ona göre karar verildiği, personel seçiminde deneyimin önemli olduğu, deneme sürecinde yardımcı olunduğunu onun dışında eğitim verilmediği, İnsan Kaynakları departmanı olmadığı, disiplini bozan kişinin uyarıldığını sonra işten çıkarıldığı, ücretleri işletme sahibinin belirlediği, işletmelerinde terfi olmadığı, ücret artışının değiştiği, ücretlendirme konusunda çalışanın işindeki başarısının önemli husus olduğu, çalışanların aldıkları ücretten gayet memnun oldukları, özendirici ücret sistemi olmadığı, ücret dışında bir yardım yapılmadığı ve ücret azlığından dolayı işten ayrılan olmadığı tespit edilmiştir. The purpose of this research is to determine the opinions of employees, who are the most valuable resource of their businesses, about human resources practices. Ten individuals from livestock business employees operating in Kırşehir Mucur District participated in the study. The opinions of the participants about their socio-demographic status and human resources practices were taken with the questionnaire. The average age of the participants is 42.4. The average working time of the livestock business employees in the company is 9.3 years. The average working time in business life is 14.5 years. Within the scope of the research, 6 of the 10 livestock business employees are secondary school graduates and 4 are primary school graduates. There is no unit that determines human resources in the researched livestock business, the personnel needs are selected from among the applicants on the internet, these stages are carried out, including the interview after the interview, the candidate to be recruited for the interview and the decision is made accordingly, the experience is important in the selection of personnel, Other than that, there is no training, there is no Human Resources department, the person who breaks the discipline is warned and then dismissed, the wages are determined by the business owner, there is no promotion in their business, the wage increase has changed, the success of the employee in remuneration is important, the employees are very satisfied with the wages they receive, It has been determined that there is no system, no assistance other than wages and no resignation due to low wages.
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=9MiDp3x86xrwjpi5-14w-X1lVBnELMRS8_3KLc1BmXVm7D0Eh6LPWTYezW2yVFMuhttps://hdl.handle.net/20.500.12513/6028
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [652]