Hidroponik yöntem ile çimlendirilen farklı yemlik tahılların besin madde içeriklerinin saptanması
Özet
Bu Yüksek Lisans tez çalışmasında, arpa (Hordeum vulgare L.), buğday (Triticum aestivum L.), yulaf (Avena sativa ), çavdar (Secale cereale L.) ve tiritikale (Triticosecale Wittmack.) hidroponik yöntemle çimlendirilmiştir. Çimlendirmenin 4., 8. ve 12. günlerdeki üretilen hidroponik yem miktarı, besin madde değişimleri ve sudan yararlanma oranları incelenmiştir. Tahıllar kıyaslandığında 12. günde kg dane başına üretilen kg yeşil yem miktarı, arpa, buğday, yulaf, çavdar ve tritikale için sırasıyla 4.85, 4.03, 3.20, 2.81 ve 7.14 kg (P<0.01) olarak belirlenmiştir. Yeşil yemlerin 12. gündeki kuru madde (%)-ME (kkal/kg KM) değerleri aynı sırayla, 14.12-2724, 16.17-2908, 17.21-2920, 24.00-3114 ve 7.55- 2476 (P<0.01) olarak tespit edilmiştir. Sudan yararlanma oranında (g su/g yeşil yem), tahıllarda 11.11, 13.43, 16.92, 19.15 ve 7.56 değerleri (P<0.01) elde edilmiştir. Hidroponik yeşil yem üretiminde su ekonomisi ve işçilik dikkate alınarak elde edilen biyomas kütlesine göre 7. günden itibaren hasat edilebileceği saptanmıştır. Çimlendirilen tahılların kuru madde içeriğinin azalmasıyla birlikte kuru madde de bulunan ham protein, ham yağ ve minerallerin oranlarında artış olmasına rağmen bunların miktarlarında mutlak değer olarak azalış gerçekleşmiştir. Bunun sebebi ise büyüme esnasında gerekli olan besin maddelerini şebeke suyundan karşılayamaması üzerine tohumda bunan rezervi kullanmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Sonuç olarak; tahıllar birbirleriyle kıyaslandığında en fazla biyomass miktarı tritikaleden elde edilmiştir. In this MSc thesis, barley (Hordeum vulgare L.), wheat (Triticum aestivum L.), oat (Avena sativa), rye (Secale cereale L.) and triticale (Triticosecale Wittmack.) were germinated by hydroponic method. On 4th, 8th and 12th of germination, the amount of hydroponic feed produced, nutrient changes and water efficiency ratio were examined. When the grains were compared, the amount of green fodder produced per kg grain on the 12th day was 4.85, 4.03, 3.20, 2.81 and 7.14 kg for barley, wheat, oats, rye and triticale, respectively (P <0.01). The DM (%) - ME (Kcal / kg KM) values of green mass on the 12th day were determined as 14.12-2724, 16.17-2908, 17.21-2920, 24.00-3114 and 7.55- 2476 (P <0.01), respectively. The water utilization rate (g water / g green feed), 11.11, 13.43, 16.92, 19.15 and 7.56 values (P <0.01) were obtained in cereals. In hydroponic green fodder production, it was determined that it can be harvested from the 7th day according to the biomass mass obtained by considering water economy and labor. With the decrease in the dry matter content of cereals germinated, although the ratio of crude protein, crude oil and minerals in dry matter increased, there was a decrease in quantity. The reason for this is thought to be due to the fact that it cannot meet the nutrients required during growth from the network water and uses the reserve found in the seed. When the grains were compared, it was observed that triticale was the best with respect to biomass production.
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=wf-FPgY-5qjHEzEoOgvMs9rNHhROfeHBpPHU3QNwArswdci3dyNsDLAXvfZrdtjyhttps://hdl.handle.net/20.500.12513/6044
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [652]