Kırşehir de satışı yapılan bazı pelet yemlerin kalite özelliklerinin belirlenmesi
Özet
Bu çalışma, Kırşehir'de satışı yapılan bazı pelet yemlerin kalite özelliklerinin belirlemesi amacıyla yapılmıştır. Pelet yemlerin analizi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvancılık Endüstrisi Laboratuvarında yapılmıştır. Analizi yapılan pelet yem çeşitleri olarak, Süt sığır 21 yemi (P1), Buzağı büyütme yemi (P2), Sığır besi geliştirme yemi 1 (P3) Süt sığır yemi 19.1 (P4), Süt sığır yemi 19.2 (P5), Sığır besi yemi 2 (P6), Kuzu büyütme yemi (7), Gezen yumurta tavuk yemi (P8), Gezen tavuk tam yemi (P9), Yumurta tavuk yemi (P10), Kırşehir yem bayilerinden tazelik durumuna göre 3'er kg olarak temin edilmiştir. Yemlerin içinden her analiz için 3 tekerrür olacak şekilde örnekler alınarak analizler yapılmıştır. Yemler, ruminant ve kanatlı olarak kategorize edildiğinde; sırasıyla parça ağırlığı (g), pelet boyu (mm), çap (mm), yüzey alanı (mm2), pelet hacmi (mm3) ve pelet parça yoğunluğu (kg/m3) 0.24-0.14 (P<0,01), 11.90-8.67 (P<0,01), 4.82-4.02 (P<0,01), 217.92-135.40 (P<0,01), 1097.27-1243.35 (P>0,05) olarak tespit edilmiştir. Yemler aynı kategoride değerlendirildiğinde, kuru madde, ham kül, tuz ve nem alma oranları sırasıyla karşılaştırıldığında; %90.22-90.77 (P>0,05), %7.30-11.36, %2.21-3.09 (P<0,01) ve %18.04-18.15 olarak saptanmıştır. Aynı yemlerde, dayanıklılık (%), kırılma direnci (%) ve parça hacim yoğunluğu (kg/m3) sırasıyla; %98.83- 97.06 (P<0,01), 98.42-98.00 (P>0.05) ve 613.02-525.40 (P<0.05) olarak ölçülmüştür. Yemler, ham selüloz ve ham kül içerikleri bakımından kategorize edildiğinde; düşük selülozlu ve yüksek kül içerikli yemlerin dayanıklılığı azaltığı (P<0,01) tespit edilmiştir. Yemler karışım homojenitesi ve parça boyutu tekdüzeliği bakımından önemli farklılıklar göstermiştir. Sonuç olarak, Kırşehir'de satışa sunulan yemler, ortalama olarak kabul edilebilir dayanıklılıkta ve kırılma direncine sahip yemlerden oluşmakla birlikte karışım homojenitesi ve parça boyutu bakımından nedenlerinin araştırılmasına gereksinim duyulacak yapıda olması, peletleme aşamalarında ve pelet kalitesi üzerinde fazla çalışmaya gereksinim olduğunu ortaya koymaktadır. Anahtar kelimeler: Pelet yem, Kalite, Hayvan besleme, Dayanıklılık This study was carried out to determine the quality settings of some pellet feeds sold in Kırşehir. The analysis of pellet feeds was carried out in the Animal Husbandry Industry Laboratory of Kırşehir Ahi Evran University, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science. As the pellet feed types analyzed, Dairy cattle 21 feed (P1), Calf rearing feed (P2), Cattle fattening improvement feed 1 (P3) Dairy cattle feed 19.1 (P4), Dairy cattle feed 19.2 (P5), Cattle fattening feed 2 (P6), Lamb grower feed (7), Free-range layer feed (P8), Free-range layer feed (P9), layer feed (P10) were procured from Kırşehir feed dealers in 3 kg according to freshness dimensions. In the feeds, analyzes on animals were carried out, with 3 replications for its analysis. Categorized as feeds, ruminant animals and poultry; First of all, piece weight (g), pellet length (mm), diameter (mm), surface area (mm2), pellet volume (mm3) and pellet density (kg/m3) 0.24-0.14 (P<0.01), 11.90-8.67 (P<0.01), 4.82-4.02 (P<0.01), 217.92-135.40 (P<0.01), 1097.27-1243.35 (P>0.05). When the feeds are evaluated in the same category, dry matter, raw ash, salt and dehumidification ratios are faced respectively; it can be obtained as 90.22-90.77% (P>0.05), 7.30-11.36%, 2.21-3.09% (P<0.01) and 18.04-18.15%. The same baits, durability (%), breaking resistance (%) and bulk density (kg/m3) respectively; 98.83-97.06% (P<0.01), 98.42-98.00 (P>0.05) and 613.02-525.40 (P<0.05), respectively were determined. Categorized evaluations of feeds crude fibers and crude ashes; it was determined that low fiber and high ash content feeds decreased their durability (P<0.01). The feeds showed significant differences in terms of mixture homogeneity and particle size uniformity (P<0.01). To conclude, the feeds offered for sale in Kırşehir consist of feeds with acceptable durability and breakage resistance on average, but the fact that the reasons for mixing homogeneity and particle size need to be investigated reveals that there is a need for more work on pelleting stages and pellet quality. Keywords: Pellet feed, Quality, Animal nutrition, Durability
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=a0OMTmEd_3mfOBxT8SiBTA07jRLO-7gK2ccjoAAharI1Yw23m-TDn6MGb6pJFlBkhttps://hdl.handle.net/20.500.12513/6198
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [652]