Kırşehir koşullarında farklı yem bezelyesi (Pisum sativum l.)+tritikale (x triticosecale wittmack) karışım oranlarının ot verim ve kalitesinin belirlenmesi
Özet
Bu araştırmanın amacı Kırşehir koşullarında farklı yem bezelyesi ve tritikale karışım oranlarının ot verim ve kalite özelliklerini belirlemektir. Araştırmada yem bezelyesinin Taşkent ve tritikalenin Tatlıcak-97 çeşitleri bitki materyali olarak kullanılmıştır. Bu çalışma, tesadüf blokları deneme deseninde 2013-2014 vejetasyon döneminde Ahi Evran Üniversitesi araştırma ve uygulama alanında yürütülmüştür. Yalın ekilen tür ve karışımların yaş ot, kuru ot ve ham protein verimleri sırasıyla 1204.4-1908.9 kg/da, 315.4-792.8 kg/da ve 51.80-106.77 kg/da arasında belirlenmiştir. İncelenen tür ve karışımların ham protein, ADF, NDF, ADL oranları ve AEO değerleri sırasıyla %12.07-17.34, %25.94-33.17, %36.38-47.96, %4.74-6.68 ve 1.04-1.58 arasında değişmiştir. Diğer yalın ekilen tür ve karışımlarla kıyaslandığında, en yüksek yaş ot, kuru ot ve ham protein verimleri %30 yem bezelyesi+%70 tritikale karışımından elde edilmiştir. Sonuç olarak, bu karışım Kırşehir koşullarında kaliteli kaba yem üretimi için önerilebilir. The aim of this study was to determine yield and quality characteristics of different mixture ratios of pea and triticale in Kırşehir conditions. In this study, Taşkent pea and Tatlıcak-97 triticale varieties were used as plant material. This work was conducted in a randomized block design in the field trial area of Ahi Evran University during the vegetation period of 2013-2014. Herbage, dry matter and crude protein yields of pure sowed and mixtures were determined between 1204.4-1908.9 kg, 315.4-792.8 kg and 51.80-106.77 kg per acre, respectively. Crude protein, ADF, NDF, ADL ratios and LER values of examined species and mixtures were ranged between 12.07-17.34%, 25.94-33.17%, 36.38-47.96%, 4.74-6.68%and 1.04-1.58 respectively. The highest herbage, dry matter and crude protein yields were obtained from 30%pea+70%triticale mixture when compared to other pure sowed species and mixtures. To conclude, this mixture can be suggested to produce high quality forage in Kırşehir conditions.
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=7lOJX8w_8PRQU1mSHU6-jlLSPUAP8JgomzaeXzJAH6LBH9abN4fZZh8sUHqHoFmAhttps://hdl.handle.net/20.500.12513/6243
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [652]