Yetiştirici Elinde Bulunan Esmer İneklerinin Çiğ Süt Somatik Hücre Sayısı Üzerine Bazı Çevresel Faktörlerin Etkilerinin Belirlenmesi#
Özet
Bu çalışmada, Sivas İli Yıldızeli ilçesinde farklı işletme koşullarında yetiştirilen Esmer sığırların süt örneklerinde somatik hücre sayısı (SHS) ve SHS üzerine etkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Süt örnekleri 2012 yılında Kasım ve Mayıs aylarında sabah sağımlarında alınmıştır. Araştırmada 122 baş Esmer ineğin 244 adet süt örneği değerlendirilmiştir. SHS üzerine buzağılama yaşı, işletme ve test ayının etkisi önemli bulunmuştur. Bu çalışmada, ortalama SHS 1209696±111361 hücre/ml olarak belirlenmiştir. Kasım ayında elde edilen sütlerin %56,6’sı, Mayıs ayında elde edilen süt örneklerinin ise %48,4’ü 500.000 hücre/ml düzeyinin üzerinde SHS içermektedir. Sonuç olarak Esmer sığırların çiğ süt örneklerinde tespit edilen SHS, Türk Gıda Kodeksi ve Avrupa Birliği Komisyonu mevzuatında belirtilen değerlerden önemli ölçüde yüksek bulunmuştur. In the current research, it was aimed to determine Somatic Cell Count (SCC) and the factors effecting on SCC in milk samples of Brown Swiss cattle raised at different farm conditions in Yıldızeli district of Sivas province in Turkey. Raw milk samples were collected at morning milking in months of May and November in year 2012. In total, 244 milk samples from 122 Brown Swiss cattle were analyzed. The effects of calving age, farm and test month on SCC were statistically significant. In the present study, the average SCC was determined as 1209696±111361 cells/ml. About 56.6% of milk from November month and about 48.4 % ofmilk samples from Brown Swiss were containing over 500.000 cell/ ml. As a result, Brown Swiss cattle identified SCC in raw milk samples were significantly higher than the values specified in the legislation of the European Union Commission and Turkish Food Codex.