Sivas İli Yıldızeli İlçesinde Halk Elinde Yetiştirilen Esmer Sığırların Çiğ Süt Kompozisyonunu Belirlenmesi
Özet
Bu!araştırmada,!Sivas!İli!Yıldızeli!ilçesinde!farklı!köy!koşullarında!yetiştirilen!Esmer!ineklerin!!çiğ!süt!örneklerinde!süt! kompozisyonu! ve! süt! kompozisyonu! üzerine! bazı! çevresel! faktörlerin! etkilerinin! belirlenmesi! amaçlanmıştır.! Araştırma!kapsamında!2012!yılında!esmer!ineklerin!kasım!ve!mayıs!aylarında!sabah!sağımlarında!alınan!süt!örnekleri! toplanmıştır.!Araştırmada!125!baş!Esmer!ineğin!250!adet!süt!örneği!değerlendirilmiştir.!Süt!kompozisyonu!üzerine,! laktasyon! sırası,!denetim!ayı,!işletme!ve!köylerin!etkisi!SPSS!17.1!paket!programı!kullanılarak!analiz!edilmiştir.!Süt! örnekleri!2012!yılı!Kasım!ve!Mayıs!aylarında!toplanmıştır.!Araştırma!sonucunda,!Esmer!ineklerin!çiğ!süt!örneklerinde! kuru! madde,! yağsız! kuru! madde,! yağ,! protein! ve! laktoz! oranları! sırası! ile! %13,62±0,169,! %7,94±0,102,! %5,67±0,147,%3,07±0,064! ve! %4,16±0,052! olarak! belirlenmiştir.! Sonuç! olarak! köy! ve! işletme! faktörlerinin! süt! kompozisyonu!üzerine!etkilerinin!önemli!olduğu!! (P<0,05)!belirlenmiştir.!Laktasyon! sırası!etkisinin,!protein,!yağ!ve! laktoz! içeriği! üzerine! et! ki! önemli! (P<0.05),! kuru! madde! ve! yağsız! kuru! madde! içeriği! üzerine! önemsiz! olduğu! belirlenmiştir.! In!the!present!research,!it!was!purpose of!the!determine!milk!composition!and!the!some!factors!effecting!on!milk! components!in!raw!milk!samples!of!Brown!Swiss!cattle!raised!at!different!village!conditions!Yıldızeli!district!of!Sivas! province!in!Turkey. In!this!study!milk!samples!of!Brown!Swiss!cattle!were!collected!at!morning!milking!in!months!of! May!and!November!in!year!2012.!Data!were!evaluated!by!parity,! farm!and!villages!by!SPSS!17.1!packet!program.! Milk!samples!were!taken!in!the!morning.!Milk!samples!were!collected!during!the!year!2012!in!November!and!May.! As!a!result,!dry!matter,!non!fat!dry!matter,!fat,!protein!and!lactose!were!%13.62!±!0.169%,!7.94%!±!0.102%,!5.67!±! 0.147%,!3.07!±!0.064%!and!4.16!±!0.052,!respectively.! As!a!conclusion,!the!effect!of!village!and!farm!on!milk!components!were!statistically!significant!(P<0.05).!The!effect! of! parity! on! protein,! fat! and! lactose! content! were! significant! (P<0,05).! But,! dry! matter! and! non! fat! dry! matter! content!were!not!effected!by!parity!(P>0.05)