Anadolu mandalarının değişik metotlara göre tahmin edilen süt verimleri üzerine bazı çevresel faktörlerin etkilerinin belirlenmesi
Özet
Bu çalışma, Tokat ili ve ilçelerinde yetiştirilen Anadolu mandalarının farklı metotlar ile belirlenen süt verimlerine ait düzeyler ve bunlar üzerindeki bazı çevre faktörlerinin etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada etkisi ölçülebilir çevre faktörleri olarak bölge, malaklama yaşı ve malaklama mevsimin etkileri üzerinde durulmuştur. Verilerin analizlerinde, çevresel faktörlerin etki paylarının belirlenmesinde minimum kareler metodu ve bunların karşılaştırılmasında DUNCAN çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Anadolu mandalarının Hollanda, İsveç, Vogel, Trapez I ve Trapez II metotlarına göre tespit edilen laktasyon süt verimi sırası ile 734.0±16.0 kg, 735.4±16.0 kg, 761.4±16.4 kg, 657.7±13.7 kg ve 654.7±13.5 kg olarak saptanmıştır. Ayrıca, laktasyon süresi ve günlük ortalama süt verimi sırası ile 146.55±1.79 gün, 5.21±0.096 kg olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, tahmin edilen süt verimleri ve laktasyon süresi üzerine bölge, malaklama yaşı ve malaklama mevsiminin etkisinin önemli olduğu bulunmuştur (P<0.01). The objective of this study was to determine the effects of some environmental factors on milk yield levels that were estimated with different methods in Anatolian Buffaloes raised in Tokat Province in Turkey. The effects of region, calving age and calving season were analysed in terms of measurable environmental factors. The data was statistically analyzed by means of the least square method for the determination of the effects of environmental factors and by DUNCAN multiple range test. In this study lactation milk yield estimated by Holland, Sweden, Vogel, Trapezoid I and Trapezoid II methods were 734.0±16.0 kg, 735.4±16.0 kg, 761.4±16.4 kg, 657.7±13.7 kg and 654.7±13.5 kg, respectively. Also, lactation length and daily milk yield were determined 146.55±1.79 days, 5.21±0.096 kg, respectively. The effects of regions, calving age and calving season on lactation milk yields and lactation length were found as statistically significant (P<0.01).