Determination of Antifungal and Antioxidant Activities of Salvia tomentosa Mill
Özet
Bu çalışma, Salvia tomentosa'nın antifungal ve antioksidant aktivitesi belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Salvia tomentosa'nın uçucu yağı bitki patojeni fungus olan, Rhizoctonia solani ve Alternaria solani 'nin miselyum gelişim sırasıyla % 40.63 ve % 60.13 engellemiştir. Antioksidan kapasitesini belirlemek için, Serbest Radikal Giderme (DPPH), Demir İndirgeme Gücü (FRAP), Bakır İndirgeme Gücü (CUPRAC) ve Serbest Katyon Radikali Giderme (TEAC) antioksidan aktivite testleri ile Toplam Fenolik (TP) ve Toplam Flavonoid (TF) miktarı analizleri yapılmıştır. Yapılan antioksidan testleri sonucunda, DPPH lC50 15.08±1.28 (µg mL-1), FRAP 1.81±0.27 mmol TE g-1eksrakt, CUPRAC 5.57±0,20 mmol TE g-1 ekstrakt ve TEAC ise 3.30±0.33 lC50 (µg mL-1) olarak belirlenmiştir. Toplam fenolik ve toplam flavanoid içeriği sırasıyla 131.34±8.39 mg GAE g-1 ekstrakt ve 35.05±2.82 mg QE g-1ekstrakt olarak tespit edilmiştir In this study, was determined antifungal and antioxidant activity of Salvia tomentosa. The essential oil of Salvia tomentosa was determined of the percentages of mycelium inhibition agains plant pathogenic fungi Rhizoctonia solani and Alternaria solani 40.63% and 60.13% respectively. To determine the antioxidant capacity, Free radical reduction (scavenging), iron reduction power (FRAP), copper reduction power (CUPRAC) and free radical cations reduction (TEAC), total phenolic (TP) and total flavonoids (TF) tests were performed. The results of the tests, scavenging activity DPPH lC50 15.08±1.28 (µg mL-1), FRAP 1.81±0.27 mmol TE g-1 extract, CUPRAC 5.57±0.20 mmol TE g-1 extract and TEAC ise 3.30±0.33 lC50 (µg mL-1) was determined. Total phenolic and total flavonoid was determined to be extracted content 131.34±8.39 mg GAE g-1 of extract and 35.05±2.82 QA g-1respectively
Kaynak
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü DergisiCilt
7Sayı
4Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpnd01EZ3lNZz09https://hdl.handle.net/20.500.12513/1064