Bıldırcın Yemlerine Satureja Spicigera (K. Koch) Boiss Yaprak Tozu İlavesinin Performans, Et Kalitesi, Sekum Mikrobiyolojisi Ve Bağırsak Histolojisi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi
Citation
Doğan,Emine. Bıldırcın Yemlerine Satureja Spicigera (K. Koch) Boiss Yaprak Tozu İlavesinin Performans, Et Kalitesi, Sekum Mikrobiyolojisi Ve Bağırsak Histolojisi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi .Doktora Tezi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2024.Abstract
Bu araştırma, rasyona Satureja spicigera (K. Koch) Boiss yaprak tozu ilavesinin (S0: %0,
S1: %0.25, S2: %0.5, S3: %0.75, S4: %1) Japon bıldırcınlarında performans, et kalitesi, sekum
mikrobiyolojisi ve bağırsak histolojisi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bir
günlük yaşta, toplamda 400 adet bıldırcın (5 muamele, 4 tekerrür, her tekerrürde 20 hayvan)
tesadüfî olarak yer kafeslerinde yetiştirilmiştir. 42. günde her tekerrürden 1 dişi ve 1 erkek
olmak üzere toplamda 40 bıldırcın kesilmiş ve örnekler alınmıştır. Gruplar arasında canlı
ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, iç organ ağırlıkları, et kalite
özellikleri, sekum mikrobiyolojisi, duodenum Lamina muskularis mukoza kalınlığı, duodenum
villi uzunluğunun kript derinliğine oranı, jejunum Lamina muskularis mukoza kalınlığı, ileum
villi uzunluğu ve duyusal kriterler bakımından önemli farklılık görülmezken, kontrol grubuna
göre S1 ve S4 gruplarının et renginin daha açık olduğu (P<0,05), S1 ve S2 gruplarının MDA
düzeylerinin ise önemli düzeyde düşük olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Duodenumda villi
boyu ve kript derinliği S1 grubunda yüksek (P<0.05) bulunmuştur. Jejunumda S3 grubunun villi
boyu yüksek (P<0.01), S4 grubunun kript derinliği düşük (P<0.01), S3 ve S4 grubunun villi boyu
kript derinliği ise S0 ve S1 grubuna göre yüksek bulunmuştur (P<0.05). S3 ve S4 grubunun ileum
kript derinliği diğer gruplara göre artmış (P<0.01), Lamina muskularis mukoza kalınlığı S0
grubunda düşük (P<0.01), S3 grubunun villi boyunun kript derinliğine oranı diğer gruplara göre
düşük bulunmuştur (P<0.01). Rasyona Satureja spicigera ilavesinin, duodenum ve jejunumda
villi boyunu arttırarak bağırsak sağlığını ve sindirimi iyileştirdiği, göğüs etlerinde ise MDA’yı
düşürerek antioksidan etki gösterdiği belirlenmiştir.
Collections
- Tez Koleksiyonu [651]