Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorSözen, Ömer
dc.contributor.authorTürkmen, Burak
dc.date.accessioned2024-08-08T20:08:38Z
dc.date.available2024-08-08T20:08:38Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fl0Kw4p1rmMDotyKRdYv1JveLrfFKmS8ant47ehCCXuspJYmgY_xwuNXWMdxGn9z
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12513/6085
dc.description.abstractBu çalışma, Kelkit Vadisi ve Karadeniz Bölgesi ile Artvin ve Kırşehir illerinden toplanmış ve ileri düzeye kadar getirilmiş yerel kuru fasulye genotipleri içinden Çeşit Verim Denemelerinin bir lokasyonu olan Kırşehir ilinde standart çeşitlerle beraber agro-morfolojik özellikleri bakımından öne çıkabilecek aday/adayların belirlenmesi amacıyla 2018 yılında yürütülmüştür. Bu kapsamda 26'sı yerel kuru fasulye genotipi ve 4'ü standart çeşit (Göynük 98, Yunus 90, Zülbiye ve Önceler 98) olmak üzere 30 adet kuru fasulye materyali kullanılmıştır. Çalışmada incelemeye alınan kuru fasulye genotiplerinin agro-morfolojik özelliklerinin belirlenmesinin yanında bazı kalite özellikleri de ortaya konulmuştur. Kırşehir ilinde yürütülen Çeşit Verim Denemesi sonucunda araştırmada yer alan kuru fasulye genotiplerinin dekara tane verim değerlerinin 80.17-153.61 kg/da arasında değişim gösterdiği ve en yüksek dekara tane veriminin Artvin ili Ardanuç ilçesi Peynirli köyünden toplanarak ileri düzeye kadar getirilen A.27 genotipinden elde edildiği görülmüş olup bunun yanında tüm kuru fasulye genotiplerinin protein değerlerinin ise %20.41 (YUNUS 90) - 22.14 (G.K.2009/327) arasında değerlere sahip oldukları belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThis research is carried out on the purpose of identify the candidate/s which become prominent in regard of both standart varieties and agro-morphological propeties, in 2018, in Kırsehir city which is one of the locations of Variety Yield Trials out of genetypes of domestic beans harvested, brought, and advanced from Kelkit Valley and Karadeniz Regions, and Artvin and Kırşehir cities. In this context 30 pieces of beans materials which are consisted 26 domestic beans genotypes and 4 standart varieties (Göynük 98, Yunus 90, Zülbiye, and Önceler 98) were used. In the research, some quality features of ispected beans genotypes are presented in addition to their agro-morphological properties. On the result of Variety Yield Trial carried out in Kırşehir, the yield of a seed to decare of searched bean genotypes are determined to show an alteration as 80.17-153.61 kg da-1, and maximum output got from A.27 genotype which is harvested and developed in Artvin City, Ardanuç District, Peynirli Village, while protein values of all bean genotypes are determined to be as 20.41 (YUNUS 90) - 22.14 (G.K.2009/327)%.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherKırşehir Ahi Evran Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleİleri düzey kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotiplerinin agro-morfolojik ve kalite özelliklerinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of agro-morphological and quality properties in advanced dry bean genotypesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage108en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid644294en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster